Lisabonská smlouva je v souladu s českým právním řádem

Ústavní soud rozhodl, že Lisabonská smlouva, reformující fungování Evropské unie, je v souladu s českým ústavním řádem. Její ratifikaci v České republice tak lze dokončit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský na tiskové konferenci

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský na tiskové konferenci | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vysvětlil v poledních Ozvěnách dne, že k rozhodnutí o souladu Lisabonské smlouvy a českého ústavního pořádku vedl závěr, že je výlučným právem parlamentu, které pravomoci přenese na mezinárodní úroveň - a Ústavní soud jenom hlídá, zda tento přenos nepřekračuje únosnou míru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ústavního soudu, zpravodaj Pavel Rychetský přednesl verdikt soudu k Lisabonské smlouvě

V daném případě dospěl k tomu, že k překročení této míry nedošlo. Ale i dál si Ústavní soud zachovává možnost posledního slova, chránit základní hodnoty českého ústavního systému.

O přezkum požádala skupina senátorů. Jejich související návrhy na přezkoumání maastrichtské smlouvy, římské smlouvy a irských výjimek z Lisabonské smlouvy český Ústavní soud odmítl.

Stejní zákonodárci navíc napadli způsob, jakým Ústavní soud ve věci postupoval. Nelíbilo se jim, že ústavní soudci řízení zjednodušili a zkrátili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o rozhodnutí o souladu Lisabonské smlouvy a českého ústavního pořádku

Rozhodnutí Ústavního soudu bylo poslední podmínkou pro Klausův podpis. Prezidentovi se kvůli výhradám k ,Lisabonu' podařilo prosadil pro Česko výjimku z Listiny základních práv Unie. Jiné podmínky pro ratifikaci dokumentu už prý nevznese.

Prezidenta Klause u soudu zastupoval advokát Aleš Pejchal. K případnému podpisu prezidenta pod Lisabonskou smlouvu podotkl, že jsou spousty smluv, které Česká republika nakonec neratifikuje, i když jsou v souladu s naším ústavním právem.

Politici jsou většinou spokojeni

Premiér Jan Fischer přijal s uspokojením rozhodnutí Ústavního soudu, že Lisabonská smlouva je v souladu s českou ústavou. Dokončení ratifikace podle něj teď už nic nestojí v cestě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o rozhodnutí o souladu Lisabonské smlouvy a českého ústavního pořádku

Podle předsedy České strany sociálně demokratické Jiřího Paroubka mohlo rozhodnutí Ústavního soudu padnout už dřív. Prezident Václav Klaus by měl teď podle Paroubka Lisabonskou smlouvu rychle podepsat.

Verdikt přivítal i pověřený šéf Strany zelených Ondřej Liška. Podle něj se senátoři opakovaně pokoušeli o zablokování ratifikace dokumentu. Je proto rád, že se jim to nakonec podle jeho názoru nepovedlo.

Také Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová přivítala rozhodnutí Ústavního soudu. Doufá proto, že teď bude možné dokončit ratifikaci dokumentu. Jak řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, mělo by se tak stát pokud možno okamžitě. Od vlády čeká, že bude tímto směrem vést jednání.

Jeden ze senátních odpůrců Lisabonské smlouvy Jaroslav Kubera (ODS) v poledních Ozvěnách dne uvedl, že už nebude posílat stížnost k Evropskému soudu, i když někteří jiní senátoři to možná udělají. Varoval, že praxe ukáže, jak se Evropa, byť reformovaná, nebude schopná shodnout.

Výhrady soudu znepokojily právního zástupce prezidenta Aleše Pejchala: "Co jsem přijal s obrovskými rozpaky - stanovování jakýchsi lhůt pro to, kdo kdy může oslovit Ústavní soud, aby rozhodl v této věci. A druhá věc: Ukládat jakékoli lhůty pro ratifikaci této smlouvy."

Milan Kopp, Tomáš Pancíř, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme