Obchodním řetězcům hrozí vysoké pokuty

Za zneužití postavení na trhu může obchodním řetězcům hrozit až 10 milionová pokuta. Rozhodli o tom poslanci, když přehlasovali veto prezidenta republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupní vozíky

Nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Kontrola řetězců se bude týkat výlučně prodeje potravinářských a zemědělských produktů. Zákon podpořili hlavně poslanci ČSSD, KSČM, přidali se i Zelení.

Proti zákonu hlasovala hlavně ODS. Tvrdí, že praktiky obchodních řetězců řeší i jiné zákony. Podle poslance Martina Římana tak zákon ve svém důsledku může znamenat i růst cen a menší příležitosti pro české dodavatele.

"Vztahy mezi dodavateli o odběrateli se vymykají možnostem nějaké regulace. Z tohoto pohledu je ten zákon nesmyslný, protože pokud by ho někdo chtěl uplatňovat, tak může dojít k tomu, že se řetězce budou orientovat na jiné dodavatele a ti tuzemští budou vyšachováni," zdůraznil Říman.

Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika je norma naopak prvním krokem k narovnání vztahů mezi dodadavateli a odběrateli.

"Pokud se i díky tomu podaří udržet i českého zemědělce a zpracovatele, tak hrozba ztráty soběstačnosti a udržení cen na nějaké solidní úrovni je docela reálná," míní Kováčik.

Igor Maňour, Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme