ÚOHS šetří chyby Liberce při zakázkách k lyžařskému šampionátu

Jako stín visí nad Libercem dozvuky letošního mistrovství světa v klasickém lyžování. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž zahájil s libereckým magistrátem celkem jedenáct správních řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční Liberec

Noční Liberec | Foto: Petr Gerhardt

Podle antimonopolního úřadu se město Liberec dopustilo řady chyb při zadávání veřejných zakázek souvisejících právě se šampionátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

ÚOHS šetří chyby Liberce při zakázkách k lyžařskému šampionátu

Celá kauza odstartovala v únoru, kdy se objevily výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu. Chyby při zadávání veřejných zakázek se týkaly především staveb pro šampionát, tedy lyžařských areálů a ubytovacích zařízení.

Pracovníci ÚOHS pak reagovali na podané trestní oznámení důkladnou třídenní kontrolou na liberecké radnici. Odvezli si všechnu potřebnou dokumentaci a po více než půl roce oznámili magistrátu, že s ním zahájili celkem jedenáct správních řízení.

Liberci hrozí vysoké pokuty

Magistrátu nyní hrozí statisícové až milionové pokuty. Primátor Liberce Jiří Kittner zatím nechtěl rozsáhlý materiál antimonopolního úřadu komentovat. Dnes oznámil, že jej musí ve stanovené lhůtě prostudovat.

Kittner nicméně připomněl, že ze 13 námitek, které město už dříve vůči výsledkům šetření podalo, jich sedm úřad uznal v plném rozsahu. Jedna námitka byla podle primátora vyřazena jako bezpředmětná a pět námitek týkajících se zejména rozdělení veřejných zakázek na menší finanční objemy řeší nyní kontroloři ve zmíněných jedenácti správních řízeních.

V případě Technické univerzity v Liberci, kde Nejvyšší kontrolní úřad také objevil řadu nedostatků při realizaci staveb pro lyžařský šampionát, zatím ÚOHS správní řízení nezahájil. Vedení univerzity tak stále žije v nejistotě, co bude dál.

Podle kontrolorů univerzita zaplatila stavební firmě miliony korun za práce, které firma vůbec neprovedla. Jednalo se o rekonstrukci vysokoškolských kolejí, které sloužily k ubytování sportovců.

Šampionát ve ztrátě 81 milionů

Likvidátor šampionátu Ivan Brambaški už oznámil konečný výsledek hospodaření. Mistrovství světa podle něj skončilo ztrátou 81 milionů korun, a pokud se vláda za dluh nezaručí, podá advokát návrh na insolvenční řízení.

Podle mluvčího ministerstva školství Ondřeje Gabriela ale musí pořadatelské občanské sdružení dodat další podklady pro vypracování závěrečné zprávy resortu, přes který šly dotace na šampionát, a pak teprve může vláda rozhodovat.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme