V Pardubicích finišuje boj o spalovnu nebezpečného odpadu

Jedna z největších spaloven nebezpečného odpadu v Evropě má vyrůst v Rybitví u Pardubic - nedaleko areálu chemičky Synthesia. Z odstavené nevyhovující spalovny ji chce vybudovat společnost AVE CZ, kterou kontroluje hornorakouská vláda. Kabinet Horních Rakous přitom v uplynulých letech podporoval statisíci eur odpůrce jaderné elektrárny Temelín a spalovnu jedů podobného rozsahu podle otevřených zdrojů v Rakousku neprovozuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spalovna v Rybitví dnes

Spalovna v Rybitví dnes | Foto: Občanské sdružení Stop spalovně

Město Pardubice a okolní vesnice se proti zmiňovanému záměru tvrdě postavili. Čeká se na klíčové rozhodnutí ministerstva životního prostředí, jestli dá projektu zelenou.

Stojím před starou spalovnou nebezpečného odpadu V Rybitví u Pardubic. Okolí sužuje zápach chemické továrny Synthesia a čističky odpadních vod. Z nevábně vzhlížejícího objektu by měla vyrůst jedna z největších spaloven nebezpečného odpadu v celé střední Evropě. Měla by spalovat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž redaktora Českého rozhlasu Jana Hrbáčka.

Asi šest set metrů vzdušnou čarou od budovy staré spalovny a čističky odpadních vod pro celé Pardubice, přes koryto řeky Labe a přilehlý hájek, leží první domy vesnice Srnojedy. Jak se k projektu, který vyvolává obrovské emoce, staví zdejší obyvatelé?

"Dost často to tady smrdí. Spalovnu určitě ne, čím dál od takový věcí, tím lépe," uvedl jeden z místních obyvatel. Ti už totiž zažili v provozu starou spalovnu chemičky Synthesia, od které ji AVE CZ odpadové hospodářství v roce 2006 koupila.

Zkušenosti se spalovnou

Místostarostka Srnojed Eliška Vlašičová připomíná zkušenosti se spalovnou, ve které pálila kaly z čistící stanice odpadních vod místní chemička. "Prožili jsme si tady dost nepříjemných situací, protože komín ze spalovny na nás kouřil, v noci pískal a to nás obtěžovalo. Byli jsme zděšeni, co jsme tak zjistili. Veškeré chemikálie, které tam byly na mezideponii, byly odkryté a unikaly do ovzduší a i vlastní provoz nebyl v pořádku."

Odborníci přitom namítají, že nepříjemné pískání, které zmínila místostarostka Vlašičová, produkuje každý kotel, ať už elektrárny nebo teplárny. Kotel tak vyrovnává přetlak. Vlašičová ale upozorňuje, že bez problémů není ani skládka, kterou AVE CZ v areálu staré spalovny už provozuje:

"V srpnu došlo k zahoření odpadů, které jsou na skládce u spalovny. Když jsme se dotazovali, tak jsme nedostali žádnou odpověď, co hořelo nebo jestli byl únik něčeho nebezpečného. Inspekce životního prostředí nám do dnešního dne nepodala žádné vysvětlení."

Experti opět argumentují tím, že hořící skládka není až tak neobvyklým jevem. Odpad totiž samovolně produkuje bioplyn, který se sám často vznítí. Důležité ale je, z čeho se hořící odpad skládá a jaké zplodiny produkuje. A na to zatím srnojedští odpověď nedostali. Český rozhlas proto požádal společnost AVE CZ o komplexní informace k projektu spalovny. Tázali jsme se především na zkušenosti firmy se spalováním nebezpečného odpadu. Žádné konkrétní odpovědi jsme ale nezískali. Mluvčí společnosti Jaroslav Nálevka se omezil jen na následující e-mailové konstatování:

Společnost AVE CZ mlčí

"Desátého listopadu proběhne v předmětné věci veřejné slyšení, kterého se zúčastní představitelé společnosti AVE CZ a zástupci veřejnosti a médií. Na tomto slyšení poskytne společnost AVE CZ veškeré, detailní a kompletní informace o projektu. Vzhledem ke složitosti diskutovaného tématu nechceme do té doby přispívat do debaty dalšími informacemi, které by vytržené z kontextu či dezinterpretovány mohly věcnost debaty spíše zastřít než posílit žádoucí informovanost."

Když česká centrála společnosti mlčí, vyrazili jsme do odstavené spalovny v Rybitví, abychom se na projekt přeptali přímo šéfa pardubické provozovny AVE CZ. Jak jsme se po chvilce dozvěděli, šéf pobočky Rostislav Findejs ve firmě nebyl. Následující den jsme mu proto zavolali. Ale pochodili jsme stejně jako v centrále firmy. "Já nemohu poskytovat informace, takže si zavolejte panu Nálevkovi," řekl Českému rozhlasu šéf pobočky.

Zástupci místních samospráv si už delší dobu stěžují, že jim AVE CZ dává o spalovně jedů málo informací. Poslední příležitostí bude tedy avizované veřejné slyšení, které se má odehrát 10. listopadu.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme