Datové schránky fungují, tvrdí ministerstvo vnitra

Už pátý den by měly fungovat datové schránky. Podle informací ministerstva vnitra jimi prošlo už 90 tisíc zpráv. První zkušenosti s fungováním nového systému probíral kulatý stůl Centra pro bezpečný stát, za účasti ministra vnitra Martina Peciny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Systém, který má nahradit papírovou komunikaci mezi úřady a firmami, je v plném provozu od 1. listopadu. Podle ministra vnitra Martina Peciny už datovými schránkami od té doby prošlo 90 tisíc zpráv.

"To, co nás potěšilo je, že počet zpráv, které byly nejenom zaslány, ale i vyzvednuty, se blíží k 80 procentům ze všech zpráv. To nás naplňuje optimizmem, že právnické osoby systém nebojkotují, ale že se do něj hlásí. Věříme, že se počet subjektů, které nejsou aktivní, bude zmenšovat," uvedl Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s fungováním datových schránek hovořil v Poledních ozvěnách Radiožurnálu Laszlo Hajnal, ředitel projektu datových schránek na ministerstvu vnitra.

Přechod úřadů a firem na nový způsob komunikace prostřednictvím elektronické pošty provázely problémy. Jako největší potíž se v prvních dnech jevila komunikace přes datové schránky se soudy, které si stěžují, že je systém pomalý nebo vůbec nefunguje.

Například podle zástupců Městského soudu v Praze není vůbec jisté, že se podaří doručit zprávy datovými schránkami a jestli bude garantována odpověď subjektů, které soudy oslovují.

Podle kritiků se potvrdilo, že zásadní změna nebyla dostatečně připravena. "Systém datových schránek je odzkoušený a funkční. Od 1. července byl plně zpřístupněn a je jen záležitostí úřadů, že si systém neodzkoušely," řekl v Poledních ozvěnách Radiožurnálu Laszlo Hajnal, ředitel projektu ISDS (datových schránek) na ministerstvu vnitra.

Podle středečních údajů si přístupové údaje k datovým schránkám nevyzvedlo 100 000, tedy asi třetina subjektů. "Naneštěstí více než 90 tisíc právnických osob v České republice, jsou pravděpodobně ,prázdné skořápky' nebo firmy, které nemají velký zájem komunikovat se státní správou nebo ani mezi sebou," uvedl Lásló Hajnal.

Ministerstvo bude využívání datových schránek kontrolovat

Ministerstvo vnitra začne v pondělí kontrolovat, jestli orgány veřejné moci systém datových schránek opravdu používají. Pak by se měla kontrola rozšířit i na právnické osoby.

Dva týdny po spuštění systému pak ministerstvo zhodnotí, jestli projekt fakticky funguje. Pokud by tomu tak nebylo, navrhne vládě změnu zákona, která by právnickým osobám povinnost komunikovat přes datovou schránku odsunula.

Jaroslav Beránek, Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme