Marek Benda může přijít o titul JUDr.

Poslanec a předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda z ODS je mezi prvními, kteří by mohli přijít o titul získaný na právech v Plzni. Západočeská univerzita v jeho případě podá návrh na odebrání titulu doktor práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Benda

Marek Benda | Foto: Marián Vojtek

Rektor Josef Průša se na tom dnes dohodl s děkanem právnické fakulty Jiřím Pospíšilem. Jak se před několika dny ukázalo, Bendova rigorózní práce byla moc krátká a nesplnila formální požadavky.

ČSSD nedávno Marka Bendu vyzvala, aby kvůli aféře se svým doktorským titulem JUDr. rezignoval na funkci předsedy ústavně-právního výboru sněmovny. Občanští demokraté by měli podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky na tento post nominovat jiného kandidáta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Radiofóru hovořili ke kauze rektor univerzity Josef Průša a samotný poslanec Marek Benda

Benda ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes už 2. listopadu potvrdil, že požádá vedení Západočeské univerzity o odebrání titulu doktor práv. Sám to nemůže udělat, to musí univerzita ve správním řízení.

"Stala se z mé strany neúmyslná chyba, protože jsem zvolil špatný typ řádkování, a tím pádem nemám dostatečný počet úhozů a stran. Myslím si, že kvalita mé práce je dostatečná, přesto požádám pana rektora, aby přezkoumal rigorózní řízení," řekl Benda.

Podklady připraví advokátní kancelář

Josef Průša, rektor Západočeské univerzity v Radiofóru potvrdil, že bude oslovena advokátní kancelář, která připraví materiál vedoucí k odejmutí titulu JUDr. Marku Bendovi.

"Návrh podám prostřednictvím kanceláře já, jako rektor. Já rozhodnu o tom, že to tak bude, a kancelář připraví podklady a pak dojde k určitému řízení které může, ale nemusí vést k tomu (odejmutí titulu, pozn. red.)

Průša také připomněl, že pokud bude titul odejmut, musel by se Marek Benda do rigorózního řízení přihlásit znovu a absolvovat ho ještě jednou.

Marek Benda v Radiofóru uvedl, že rozhodnutí univerzity zcela respektuje a sám jí k tomu vyzýval. Je připraven nést následky. Pokud by řízení vedlo k odebrání titulu, tak by chtěl rigorózní řízení absolvovat znovu. Na funkci předsedy ústavně právního výboru se podle svých slov rezignovat nechystá.

Odebrání titulu může být problematické

Bývalý děkan plzeňských práv Milan Kindl nevěří tomu, že se vedení Západočeské univerzity podaří odebrat titul doktora práv poslanci za ODS Marku Bendovi. Řekl to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že rektorovi Josefu Průšovi a novému děkanovi Jiřímu Pospíšilovi přesto drží palce:

"Netuším, proč se k tomu rozhodli. Nicméně, osobně se domnívám, že to ani nejde. A držím jim docela palce, aby našli nějaký způsob právně odpovídající, kterým by to udělali. Možná nejsem tak dobrý právník, abych ho našel, na rozdíl od nich, ale já ho skutečně nevidím. A já skutečně vidím relativně slušný a statečný čin v tom, co učinil pan poslanec Benda a více k tomu těžko mohu říct," uvedl Kindl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme