Podle odborníka na extremismus nebyla činnost skupiny White Justice izolovaná

Policie odhalila na jihu Čech organizaci, který chystala teroristické útoky. Jednalo se o pravicové extremisty, které cvičil profesionální voják. Zjistila to Mladá fronta Dnes. Skupina, známá jako White Justice, tedy Bílá spravedlnost, plánovala únosy, útoky na policisty i na další cíle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Odborník na extremismus Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity se domnívá, že příprava byla částečně provázána s dalšími extremistickými aktivitami.

Byla ale ojedinělá svou prezentací, paramilitární výcviky byli například na webu. Na druhé straně v dějinách českého extremismu není paramilitární výcvik ničím novým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na extremismus Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity hovoří o extremismu

"Je třeba si uvědomit, že zenit organizace White Justice byl vlastně zhruba před rokem, rokem a půl, první paramilitární akce už začala dělat v letech 2006, 2007 a 2008," zdůraznil Mareš.

Nedá se říci, že by nyní procházelo k zásadní proměně české neonacistické scény, ale je pravdou, že nyní se rozvířila diskuse o přechodu k až teroristickým metodám, a to po rozhodnějšímu radikálnějším přístupu policie k projevům extremismu

Policie podle něho teprve hledá postupy, jak proti těmto extremistům zasahovat, v poslední době se množí přímé útoky na policisty v civilu při demnostracích. V policii a armádě mají extremisté podle nepřímých odhadů příznivce v řádech jednotlivců či desítek.

Ministr obrany Martin Barták rozhodl, že profesionální příslušník armády České republiky, který podle svých slov vycvičil asi 30 extremistů z White Justice bude z armády propuštěn. Věc považuje ministr za velmi závažnou.

Milan Kopp, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme