Strany mají do neděle čas na dohodu o novém eurokomisaři

Premiér Jan Fischer dal předsedům ČSSD a ODS lhůtu do neděle, aby se dohodli na jméně budoucího českého eurokomisaře. Pokud se nebudou schopni na společném kandidátovi sjednotit, předloží předseda vlády sám v pondělí kabinetu několik jmen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Premiér se chce vyhnout ,bojovému hlasování' , kdy by jedna ze stran prosadila svého kandidáta silově o jeden hlas. Občanští demokraté zatím trvají na Alexandru Vondrovi, sociální demokraté na Vladimíru Špidlovi.

V kabinetu sedí šest ministrů a premiér nominovaných ODS, osm ministrů nominovala ČSSD, zbývající dva Strana zelených. V případě, že by došlo na ,silové hlasování', stali by se právě oni rozhodujícími.

Zelení přitom mají na eurokomisaře vlastního favorita - Jana Švejnara, kterého prosazují jako ,nadstranického a čitelného' kandidáta. Jak ve vysílání Rádia Česko potvrdil předseda SZ Ondřej Liška, zelení stále věří, že se podaří jeho kandidaturu prosadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Ondřejem Liškou a Janem Kubáčkem o výběru českého eurokomisaře

"My si myslíme, že tak jako vznikla tahle vláda, tak i v případě nominace eurokomisaře za Českou republiku je potřeba hledat řešení na širším půdorysu."

"Nicméně jak u pana předsedy Paroubka, tak Topolánka trvá přesvědčení, že jedině ten jejich stranický kandidát je správný," řekl Liška.

Švejnar přijatelný i pro ČSSD?

Švejnarovo jméno je ale podle předsedy Strany zelených údajně přijatelné pro ,značnou část' sociální demokracie včetně vedení strany. "A pokud se ukáže neprůchodnost pana Špidly, myslím si, že by u ČSSD mohl nastat posun," prohlásil Ondřej Liška.

Podle politologa Jana Kubáčka má ale Jan Švejnar coby kandidát na eurokomisaře jednu velkou nevýhodu.

"Evropské komisi je naprosto neznámý a nemá v podstatě stranickou preferenci. Neboli i z pohledu José Barrosa a ideologického aranžmá jeho komise, nebo chcete-li vyváženosti, je zkrátka nevyužitelný," upozornil na Rádiu Česko.

Větší šance na úspěch proto dává kandidátovi, kterého by případně vybral premiér Fischer, anebo dosavadnímu eurokomisaři Vladimíru Špidlovi.

Marika Táborská, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme