Liška: Švejnar je jako eurokomisař přijatelný i pro ČSSD

Předseda ODS Mirek Topolánek i šéf ČSSD Jiří Paroubek se v uplynulých dnech snažili přesvědčit předsedu Strany zelených Ondřeje Lišku, aby podpořil jejich kandidáta na eurokomisaře. Zelení ale v případném "bojovém hlasování" ve vládě nepodpoří ani kandidaturu Alexandra Vondru, ani Vladimíra Špidly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Švejnar

Jan Švejnar | Foto: Tomáš Adamec

"Ano, hovořili jsme o tom spolu. Ale sdělil jsem jim, že nevidím důvod, proč bychom měli svými hlasy podporovat stranického kandidáta. U pana předsedy Paroubka i Topolánka trvá přesvědčení, že jen jejich stranický kandidát je správný," řekl Liška Rádiu Česko.

V kabinetu sedí šest ministrů a premiér nominovaných ODS, osm ministrů nominovala ČSSD, zbývající dva Strana zelených. V případě, že by došlo na silové hlasování, budou to právě ministři za zelené, kdo budou mít rozhodující hlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká politická scéna se má na budoucím eurokomisaři dohodnout do neděle. Takový termín stanovil premiér Jan Fischer. Více předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"My trváme na Janu Švejnarovi. U něj je pravděpodobnost shody největší. Těžko někdo vytáhne pověstného králíka z klobouku, kterého nikdo nezná, a bude na něm shoda. Doufáme, že volba padne na Jana Švejnara," uvedl Liška v našem vysílání.

"Tím, jak čas bude ubíhat, a bude to stále urgentnější, věřím, že zvítězí snaha najít kandidáta přijatelného i pro ostatní. I kdyby došlo na silové hlasování, žádoucí výsledek to stejně mít nebude. Nakonec bude nutné ve druhém kole jednat o přijatelnějším a nestranickém kandidátovi. My si myslíme, že profesor Švejnar je rozumná cesta. Sama ČSSD o něm uvažoval. A vím, že pro značnou část ČSSD včetně vedení je to jméno přijatelné. A pokud se ukáže neprůchodnost pana Špidly, myslím si, že by u ČSSD mohl nastat posun," řekl Rádiu Česko Liška.

Ladislav Dvořák, Marián Vojtek, Robert Břešťan, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme