Stávka v pražské dopravě není zažehnána

Stávka v pražské dopravě se zřejmě blíží. Dopravní podnik požaduje víc peněz, magistrát naopak chce, aby vedení podniku šetřilo. Stávkovat by nespokojení řidiči tramvají, metra a autobusů mohli už v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj. Ilustrační foto.

Tramvaj. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Odboráři chtějí více peněz na provozní náklady a nechtějí propouštění. Město letos nechce dát dopravnímu podniku za stejný počet vozokilometrů více peněz než v roce 2008.

A tak odboráři chystají stávku, přesný termín ale oznámí na poslední chvíli, potvrzuje předseda Odborového sdružení pražských dopraváků Petr Pulec: "Jsme ke stávce připravení, může začít kdykoli."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vratislav Feigel, předseda OS pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy o důvodech pro stávku

Pražský primátor Pavel Bém chce, aby dopravní podnik šetřil všude, kde to jde - i na platech. "Doporučuji managementu dopravního podniku, aby nalezl úspory v osobních nákladech, ve mzdách zaměstnanců v průměru o 7 procent," řekl Bém. Dál navrhuje, aby si vedení podniku snížilo platy o 30 procent

S tím generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Dvořák problém nemá: "Pořád jednáme s odborovými organizacemi. Myslím, že jsme se zatím dohodli, že nedojde k žádným ukvapeným krokům dokud se opravdu nepokusíme vyčerpat všechny možnost k jednání."

Doplacení neslíbeno

Bém přitom neslíbil dopravákům doplacení peněz na provozní výdaje na letošní rok. Tedy zhruba dvě miliardy nad původní, sedmimiliardovou částku. Odboráři se už počátkem týdne dohodli, že na protest vstoupí do stávky - jak v metru, tak na tramvajových a autobusových trasách.

Vratislav Feigel, předseda OS pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy neštřil v Radiofŕu kritikou: "Myslím, že pan Bém dal najevo, že mu je jedno, jestli doprava bude stát nebo ne."

"Objednali si služby za 9,1 miliardy a zaplatili 7," řekl na adresu pražských radních Feigel. "Termín stávky může být každým dnem, je připravená. Termín není pro média, ale včas, podle zákona se ho dozví každý."

Milan Kopp, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme