Stávku v pražském Dopravním podniku možná podpoří železničáři

Nejezdí autobusy, metro ani tramvaje - tak by mohla vypadat situace při totální stávce pražské hromadné dopravy. V úterý nebo třeba i dřív možná v Praze nevyjedou tramvaje, metro ani autobusy. Odboráři Dopravního podniku pohrozili stávkou, protože se nedomluvili s magistrátem, jak řešit letošní ztrátu firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské metro. Ilustrační foto.

Pražské metro. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Cestujícím by tak k dopravě zbývali pouze vlaky. České dráhy ale nebyly dosud oficiálně požádány o výpomoc, což potvrdila také mluvčí Českých drah Kateřina Švubová.

"My samozřejmě jsme ve spojení s Dopravním podnikem a připravujeme alternativní řešení, popřípadě zabezpečení pasivní železniční dopravy. V tuto chvíli ale podobné scénáře ještě nezveřejňujeme," řekl a Švubová Radiožurnálu

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša, ale Radiožurnálu řekl, že železničáři možná stávkující odboráře pražského dopravního podniku podpoří.

"Je to možné, když vidíme, že by neměli mít výplatu. Zřejmě jsou v krajních mezích, kdy jim nic jiného nezbývá. V úterý je zasedání Ústředního odborového hnutí železničářů a zcela jistě nějaké zástupce odborového svazu Dopravního podniku přizveme, aby nám popsali situaci," řekl Pejša.

Strach z propouštění

Zaměstnancům Dopravního podniku dlouhodobě vadí neuspokojivé hospodaření podniku a nelíbí se jim ani další opatření, která se jich mají dotknout. Má se například omezovat nárok na zaměstnanecké jízdné, zrušeny budou některé zaměstnanecké benefity a v příštím roce by se měly o dvacet procent snižovat platy.

Odbory Dopravního podniku z nastalé situace viní pražský magistrát. Ten chce navíc po Dopravním podniku další úspory. "Nezbývá nám nic jiného, než učinit zásadní a razantní krok. To znamená zorganizovat naprosto cílenou stávku, která nemůže být nahrazena jinou dopravou. Musíme donutit radu města, aby tuto věc řešila nejen ve prospěch zaměstnanců, ale primárně i ve prospěch Pražanů," tvrdí Jiří Obitko z Odborového sdružení Dopravního podniku hlavního města Prahy.

O neomezené stávce se možná rozhodne už v neděli

Stávkovou pohotovost vyhlásilo zatím 12 odborových organizací pražského dopravního podniku. Krizový výbor je vyzval k vyjednávání, podle předsedy Odborového sdružení Dopravního podniku Metro Jiřího Obitka ale nejedná štáb s předsedy všech odborů.

"Alespoň z mé strany je stávka připravená. Rozhodnutí o tom, kdy se uskuteční, padne po dohodě všech dvanácti odborových organizací. Mělo by to být ve večerních hodinách, někdy kolem 20 h," řekl Obitko Radiožurnálu.

Odbory Dopravního podniku ale údajně odmítají jednat s krizovým štábem. Vadí jim totiž jeho složení, hlavně účast ředitele ROPIDu Pavla Procházky a ředitele transformace dopravního podniku Radka Novotného. Přitom už dneska měli odboráři přijít na večerní jednání s krizovým štábem. Radní pro sociální oblast a člen krizového štábu Jiří Janeček Radiožurnálu řekl, že si nenechají nic diktovat.

"Myslím si, že krizový štáb je složen z lidí, kteří by měli pomoci najít kompromis mezi oběma stranami. Koneckonců štáb byl založen právě kvůli tomu, aby mohl jednat s odbory. Doufám, že odbory situaci pochopí a nebudou nám diktovat lidi, kteří s nimi mají jednat," řekl Janeček Radiožurnálu.

Lukáš Vincourek, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme