Čína výhodně půjčí Africe deset miliard dolarů

Afrika by mohla v příštích třech letech dostat od Číny půjčku deset miliard dolarů.Na čínsko-africké konferenci v Egyptě to prohlásil čínský premiér Wen Ťi-pao. Peking chce nejprve africkým zemím pomoct zbavit se zadlužení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský premiér Wen Ťi-pao

Čínský premiér Wen Ťi-pao | Zdroj: ČTK

"Chceme Africe pomoci vybudovat finanční kapacity. Poskytneme africkým zemím 10 miliard dolarů ve výhodných půjčkách," řekl Wen Ťia-pao.

Čína už před dvěma lety zřídila pro Afriku rozvojový fond s počáteční jednou miliardou dolarů. Jeho úkolem je podporovat investice čínských firem na černém kontinentu.

Peking se snaží k nelibosti Západu své politické i obchodní vazby s Afrikou stále posilovat. Obchod mezi nimi v poslední době výrazně vzrostl.

To vyvolává vlnu kritiky, podle níž si chce Peking zajistit přístup k africkým zdrojům a podporuje kvůli tomu i vlády, které porušují lidská práva. Čínští komentátoři naopak tvrdí, že Evropané závidí a světadíl považují pořád za svou kolonii.

Martin Hromádka, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme