Nezaměstnanost v Česku klesá, ceny zboží a služeb také

Míra nezaměstnanosti klesla ze zářijových 8,6 procenta na 8,5 procenta. Vyplývá to z údajů Ministerstva práce a sociálních věcí. Pokles zaznamenala v říjnu také inflace. Podle údajů ČSÚ se spotřebitelské ceny snížily meziročně o 2 desetiny procenta. Je to první meziroční pokles od srpna 2003.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Ekonomové oslovení Rádiem Česko by ale podle svých slov s příliš pozitivním hodnocením posledních čísel příliš nespěchali.

"Obecně považuji tyto informace za přechodné. Co se týká meziročního poklesu cen v říjnu, tak také i mírného poklesu míry nezaměstnanosti. Stále platí, že tlaky na snižování cen jsou dost silné kvůli nízké poptávce a problém na trhu práce není zdaleka za námi," řekla analytička Raiffeisenbank Helena Horská Horská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle nejnovějších údajů klesla v ČR nezaměstnanost i inflace. Téma pro analytičku Raiffeisenbank Helenu Horskou a ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka na Rádiu Česko.

Podobný názor má i ekonom Komerční banky Janem Vejmělek. "Myslím, že data ukazují na to, že ekonomická aktivita u nás je stále velmi nízká, což tlačí spotřebitelské ceny dolů a nezaměstnanost nahoru," uvedl.

Podle Vejmělka ze statistiky ČSÚ za třetí kvartál, která byla zveřejněná minulý týden, jednoznačně vyplývá, že nejhorší situace je v průmyslu. "Jde především o zpracovatelský průmysl, kde je propouštění nejvýraznější. Naopak stále relativně slušně je na tom sektor služeb," dodal.

Pokud jde o dynamiku zhoršování, má podle ekonoma průmyslový sektor asi nejhorší za sebou, ale i tak podle něj hrozí propouštění. "Zejména přicházejí nepříznivé zprávy z automobilového sektoru po ukončení fiskálních podpor v zahraničí typu šrotovného. A obávám se, že propouštění může přijít i do sektoru služeb," uvedl.

Nezaměstnanost může utlumit utrácení

"V situaci, kde máme stále vysoký počet nezaměstnaných, nemůžeme počítat s rostoucí spotřebou," řekla Horská.

Naopak pokračující propad cen, zaznamenaný v mnoha kategoriích, může podle ekonomky přilákat spotřebitele do obchodů. "Musím ale upozornit, že říjnový pokles by měl být pouze jednorázový a v dalších měsících už opět očekáváme kladný přírůstek cen v meziročním srovnání," řekla. Ceny by ale podle ní měly zůstat relativně nízké. "Žádné výrazné zdražování nečekáme."

Centrální banka ponechá úrokové sazby

Kombinace současné nízké míry inflace a silné koruny je podle ekonomky Horské faktor, který může podpořit názor některých centrálních bankéřů o potřebě snižovat sazby.

"Zatím ale počítáme s tím, že centrální banka sazby ponechá. Protože očekáváme, že míra inflace se ke konci roku bude zase postupně vracet k jednomu procentu. V jeho blízkosti se udrží také v příštím roce a mohla by se postupně zvyšovat ke dvěma procentům," uvedla Horská.

Také podle Vejmělka se inflace vrátí ke konci letošního roku do kladných čísel. "A ke konci roku 2010 očekáváme, že se bude pohybovat kolem inflačního cíle ve výši dvou procent," uvedl.

Míra nezaměstnanosti podle něj proti současnému stavu bude výše. "Obáváme se, že na konci letošního roku může atakovat devítiprocentní úroveň. Kulminovat by mohla na konci prvního kvartálu kolem 10 procent," uvedl Vejmělek pro Rádio Česko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme