Ministr obrany nařídil prošetřit nacistické symboly na misi v Afghánistánu

Ministr obrany Martin Barták postavil mimo službu vojáky z elitní 4. brigády rychlého nasazení z Afghánistánu, kteří měli na uniformách během mise nacistické symboly. Mimo službu postavil také jejich velitele. Ministr nařídil šéfovi generálního štábu Armády ČR Vlastimilu Pickovi okamžitě prošetřit celý případ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český voják z PRT v afghánské provincii Lógar

Český voják z PRT v afghánské provincii Lógar | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Ministr Martin Barták považuje chování nadporučíka Jana Čermáka a praporčíka Hynka Matonohy za nepřijatelné, řekl Radiožurnálu mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Martin Barták o případu nacistických symbolů u českých vojáků v Afghánistánu

"Ministr obrany Martin Barták prohlašuje, že pokud se prokáže snaha nadřízených složek celou záležitost ututlat, zabezpečí přísné potrestání příslušných velitelů," uvedl Čírtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý o extrémistických jevech v armádě

"Mrzí mě, že konání několika málo jedinců vrhá stín a špatné světlo na působení celého kontingentu Armády České republiky, protože jinak tento kontingent odvedl v Lógaru skvělou práci. Je třeba důkladně prověřit, jestli neselhaly kontrolní mechanismy, protože vedení je plně odpovědné za to, co se v misi děje. Předpokládám, že budou rychle přijatá opatření," dodal ministr Barták.

Podle ministra obrany má česká armáda díky novele zákona o vojácích možnost podobné případy rychle řešit rychle. Důležitá je ale podle něho prevence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na extremismus, Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes

"Výskyt těchto tří případů je za fungování nového vedení ministerstva jediný - a doufám, že poslední. Pokud se ukáže, že by tento jev měl tendenci v ozbrojených silách dále růst, budou opatření a vstupní mechanismy nastaveny ještě přísněji, znovu je přijmeme ihned, v řádu několika dnů."

Podle Jiřího Šedivého, bývalého náčelníka generálního štábu, je na místě vyloučení, takoví lidé nemají v armádě co dělat.

"Čas od času se vždycky takoví vojáci objevují, stávalo se to tak jednou za dva až tři roky, a je třeba vždy razantně zasáhnout. Společnost se radikalizuje v negativním slova smyslu a tyto jevy se musí řešit jak v civilu, tak v armádě. Armáda musí mít však nastaveny takové kontrolní mechanismy, aby se s těmito jevy dokázala radikálně vypořádat," uvedl Šedivý v pořadu Radiofórum.

Odborník na extremismus, Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy si nemyslí, že by případ dvou elitních vojáků, kteří užívali nacistické symboly, svědčil o prorůstání krajně pravicových hnutí do armády. Ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes vyslovil názor, že celý případ nacistických symbolů na helmě měl řešit na místě příslušný velitel.

Katarína Brezovská, Barbora Mocová, Alena Adámková, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme