Český eurokomisař zřejmě získá málo vlivné místo

Zatímco všechny členské státy velmi intenzivně v bruselském zákulisí lobbují za to, aby jejich eurokomisař získal co nejvlivnější portfolio, Česká republika ještě nemá ani svého kandidáta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Evropské komise

jednání Evropské komise

Toho by snad měla vláda vybrat v úterý na dopoledním jednání ODS navrhuje bývalého vicepremiéra Alexandra Vondru, sociální demokraté stávajícího komisaře Vladimíra Špidlu. Kandidátem Zelených je ekonom Jan Švejnar.

Dohodnout se na jednom jménu politické strany schopné nebyly. Česko tak patří k hrstce zemí, které o komisaři stále nemají jasno.

Nicméně, podle informací Českého rozhlasu, pokud Česká republika ještě na poslední chvíli přijde s důvěryhodným kandidátem, může získat post střední váhy. Například nově vzniklou justici nebo regionální rozvoj.

Podle dostupných informací z Bruselu je ale v tuto chvíli pravděpodobnější, že Česko skončí s podobně nevýznamným postem jako má dnes - sociální věci, věda a výzkum nebo kultura. V těchto oblastech má totiž Evropská komise jen velmi malé pravomoci.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme