Zvýšení spotřební daně ohrožuje české pivovary

Organizace sdružující malé pivovary přišla před pár dny se skutečně revolučním návrhem - přejmenovat pivo na sladové víno. Důvodem jsou peníze. Z vína se neplatí spotřební daň, z piva ano.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar

Pivovar | Foto: hetanker.be

Daň by měla od nového roku vzrůst o desítky procent, což v praxi znamená zdražení piva a podle některých až likvidaci některých malých pivovarů.

"Situace je opravdu vážná," řekl v Radiofóru prezident Svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek a dodal: "Z pohledu malých pivovarů je plánované zvýšení spotřební daně takřka likvidační záležitost, takto se nedá podnikat."

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek a předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo o zvýšení spotřební daně u piva.

Fusek míní, že navíc dojde k pošlapání tradiční české kultury. "Uvědomme si, že do ČR jezdí milióny turistů právě kvůli pivu."

Podle předsedy Svazu vinařů České republiky Jiřího Sedla ale nelze brát iniciativu pivařů příliš vážně, a to už jen z pouhé logiky věci.

"Je třeba si uvědomit, že víno nikdy legálně nevznikalo z vody. Vždycky vznikalo z vinné révy, popřípadě bylo označeno jako ovocné víno. V žádné případě nevznikalo z vody jako pivo," řekl v Radiofóru Sedlo.

Podle Sedla právě původ piva nebo vína je pro stanovení spotřební daně v rámci EU určující. "Například z netichého vína (šumivého) se platí podobná sazba jako u piva. Neplatí tedy tvrzení, že se na vína neváže spotřební daň," zmínil Sedlo.

Zvýšení spotřební daně je součástí tzv. Janotova balíčku, tedy souboru opatření k ozdravení veřejných financí. Podle Fuska ale není zvýšení spotřební daně na pivo dílem Janoty, ale spíše mocné lobby evropských vinařů.

Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme