Počet nemocných prasečí chřipkou v Česku se blíží k 500

Kvůli nákaze prasečí chřipkou jsou uzavřeny čtyři školy. Doma zůstanou studenti chebského gymnázia, dvou středních škol v Olomouckém kraji i žáci základní školy v Moravskoslezském kraji. V posledním týdnu přibylo v Česku 92 případů prasečí chřipky - to je dosud největší nárůst od počátku epidemie. Česko se tak blíží hranici 500 nakažených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zatím má chřipka jednu oběť - ženu, která zemřela v říjnu v karlovarské nemocnici. Hlavní příčinou smrti pacienta nakaženého virem H1N1, který dnes zemřel v pražské Vinohradské nemocnici, byla leukémie.

Vinohradská nemocnice zavřela lůžkovou část kožní kliniky

Vinohradská nemocnice v Praze uzavřela lůžkovou část kožní kliniky. Pacienty pustila domů. Objevila totiž tři lidí s virem prasečí chřipky. Teď pracovníci kvůli možné infekci čistí prostory. Pacient nakažený prasečí chřipkou, který v nemocnici ležel na ARO, dopoledne zemřel. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel nemocnice Marek Zeman s tím, že muž trpěl akutní formou leukémie.

"Stav pacienta, který onemocněl akutní formou leukémie, byl všeobecně vážný a léčba s sebou nese rizika. Umřel pravděpodobně na komplikace dané bakteriální infekcí, nikoliv virovou," uvedl Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem vinohradské nemocnice Markem Zemanen pro Rádio Česko

Ve vinohradské nemocnici se nákaza virem H1N1 objevila celkem u šesti lidí. Pacient na hematologii je podle Zemana ve stabilizovaném stavu, stav pacienta na kardiologii je vážnější. Dvě sestry a lékař, kteří se také nakazili, jsou v domácím léčení.

Zpřísněná opatření, která nemocnice přijala ve středu, dál trvají. Na oddělení hematologie jsou omezené návštěvy a zdravotnické zařízení přijímá jen pacienty, jejichž život by byl bez léčby v ohrožení.

"Na hematologii je to proto, že pacienti mají daleko větší náchylnost k infekci. Na kardiologii to platí je částečně a zatím jsme tam tento režim nezavedli. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet, nicméně jsou na obou odděleních přísná protiepidemiologická stran izolace nemocných pacientů," vysvětlil ředitel.

Kvůli nákaze jsou zavřené čtyři školy

Počty nemocných rostou i mezi mládeží. Uzavřené je gymnázium v Chebu, kde jsou nakažení tři studenti. Dalších zhruba 270 z celkového počtu 730 studentů má různá respirační onemocnění.

Karlovarský kraj na doporučení hygieniků rozhodl o uzavření školy především z preventivních důvodů. Studenti mají celý příští týden prázdniny, do školy by se měli vrátit 23. listopadu. Nemoc zatím nemá u nikoho vážnější průběh.

V Karlovarském kraji se v minulých týdnech objevilo už několik vážných případů nákazy virem H1N1. Před třemi týdny podlehla v karlovarské nemocnici komplikacím spojeným s chorobou jednatřicetiletá žena.

Dvě střední školy vyhlásily kvůli prasečí chřipce mimořádné prázdniny v Olomouckém kraji. Na Slovanském gymnáziu v Olomouci zřejmě onemocněl jeden student, nemoc pravděpodobně postihla i učitelku Střední odborné školy železniční, stavební a památkové péče v Šumperku. Učitelé a studenti obou škol dostali v pátek a pondělí ředitelské volno, aby se zabránilo šíření viru.

První zavřenou školu hlásí i Moravskoslezský kraj. Prasečí chřipku prokázaly testy u dvou učitelek a jednoho žáka Základní školy v Horní Suché na Karvinsku.

Očkování začne nejdřív koncem listopadu

Česko podle dostupných údajů zaznamenalo celkem 400 potvrzených případů nákazy virem H1N1. Ministerstvo zdravotnictví připustilo, že v nejbližších týdnech se bude epidemiologická situace dále zhoršovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Jak ve vysílání Radiožurnálu řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít, očkování proti prasečí chřipce v Česku nezačne dřív než na konci listopadu, kdy teprve dorazí vakcína. Původně chtělo ministerstvo začít očkovat už v říjnu, poté termín posunulo na polovinu listopadu.

"Máme rozpracovaný systém a scénáře očkování. V současné době se upřesňují dodávky vakcín do České republiky, které jsou pro nás vyráběny v Belgii, a až budeme mít kapacitu těchto vakcín tak, abychom byli schopni pokrýt kritické pacienty, pak začneme očkovat. Já bych toto viděl v oblasti jednoho, maximálně dvou týdnů," uvedl Vít.

Česko v srpnu objednalo milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Očkovat se má 137.000 zdravotníků, 150.000 zástupců kritické infrastruktury a zbytek vakcín je určen pro vytypované skupiny chronicky nemocných lidí. Posunutí termínu očkování zdůvodnilo ministerstvo zpožděním ve výrobě.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Zdeněk Trnka, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme