Do českého zdravotnictví vstoupil další soukromý subjekt

Společnost PPF Healthcare, která patří do finanční skupiny PPF Petra Kellnera, uzavřela dohodu o koupi společnosti Euroclinicum, vlastníka dvou nemocnic a pěti poliklinik. Do českého zdravotnictví tak vstoupil nový subjekt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví. Ilustrační foto.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Největší soukromé zdravotnické konsorcium ve střední Evropě má ocelář Tomáš Chrenek, pod jeho skupinu Agel spadají nemocnice, lékárny i pojišťovna. Zdravotní pojišťovnu Média vlastní spolumajitel televize Prima Ivan Zach. Ve zdravotnictví podnikají také skupiny Penta nebo Appian.

Podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslava Motejlka se velkým společnostem investice do zdravotnictví do budoucna vyplatí:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu soukromých firem do českého zdravotnictví mluvil na Rádiu Česko Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu.

"Když se podíváme do světa, tak v posledních 10 letech došlo k obrovskému nájezdu velkých investičních skupin právě do oblasti zdravotnictví. Nemocnicemi, poliklinikami, laboratořemi nebo lékárnami protečou každý rok stovky miliard korun. To je přesně byznys, který vyhledávají tyto skupiny. Je naprosto logické, že se tu objevily, budou ve velkém investovat a budou posilovat svoji pozici na trhu."

Motejlek navíc upozorňuje na to, že do budoucna si drobnější zákroky budou lidé hradit sami: "Prasečí chřipka, rakovina, infarkty a podobné věci, to půjde z pojištění. Běžné úkony, drobnější operace a návštěvy lékaře ale nakonec skončí tak, že si to lidé budou platit. Právě proto do toho firmy vstoupily, protože budou mít zajištěn tok peněz, který se bude ještě rozšiřovat, protože stát nebude schopen pokrýt zdravotní péči na takové úrovni jako dneska."

Podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu navíc vstup soukromým firem do zdravotnictví napomůže zlepšení péče a služeb: "Příchod soukromých investorů je podle mě dobrou zprávou, protože oni mají prostředky a budou zdravotnictví rychleji modernizovat než stát nebo kraje."

"Já myslím, že každý z těchto hráčů, který investuje ve zdravotnictví, nemá v úmyslu nemocnice zavírat nebo nějakým způsobem dramaticky omezovat provoz. Firmy chtějí vydělat, ale zároveň chtějí působit na trhu dlouhou dobu. Určitě si nebudou chtít poškodit jméno. Já tomu alespoň věřím," dodává Motejlek.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme