Barack Obama je poprvé v Číně

Americký prezident Barack Obama přijel na svou první oficiální návštěvu Číny. Zahájil ji v Šanghaji debatou s tamními studenty. Obama znovu zdůraznil, že Čína ekonomicky a politicky posiluje a musí se začít více angažovat v mezinárodní politice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

"Máme s Čínou pozitivní, konstruktivní a komplexní vztah, který nám otevírá dveře k partnerství, díky kterému bychom mohli řešit klíčové globální problémy dnešní doby," uvedl americký prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Roberta Mikoláše o návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Číně

Přestože Obama pečlivě volil slova, nevyhnul se výrokům, které jeho čínské hostitele nemusely potěšit. Mimo jiné připomněl, že lidská práva a svobody musejí platit pro každého.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obamův projev zhodnotil komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

Obama nemá při své první návštěvě Číny lehkou pozici. Obchod mezi oběma zeměmi vzkvétá, ale hlavně směrem z Číny do Spojených států. Snahy Washingtonu přesvědčit pekingskou vládu, aby víc otevřela svůj domácí trh a neudržovala hodnotu čínské měny na uměle nízké úrovni, zatím nepřinesly ovoce.

Barack Obama o tom má navíc diskutovat s prezidentem země, která vlastní velkou část amerického zahraničního dluhu a obává se dalšího poklesu hodnoty dolaru.

"Ekonomické zotavení, rozvoj ekologické energie, ukončení šíření jaderných zbraní, otázka změny klimatu a prosazování míru a bezpečnosti v Asii a na světě. Všechny tyto záležitosti budou na stole, až se zítra setkám s prezidentem Chu - Ťintaem," řekl Obama.

Po setkání s čínským prezidentem odcestuje Obama do jihokorejského Soulu.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Vít Pohanka, Alena Adámková, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme