V Senátu začíná výstava k 20. výročí pádu totality

Výstava s názvem 'Cesta z okovů' začíná dnes v Senátu ČR. Mapuje různé události a procesy, které vedly až k přelomovému listopadu 1989.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference "Cesta z okovů"

Konference "Cesta z okovů" | Foto: Senát ČR

Na přípravě výstavy spolupracoval Senát s Vojenským historickým ústavem. Autoři se zaměřili zejména na závěr osmdesátých let minulého století, ale nechybí ani vzpomínky na události 17. listopadu.

Právě jeden z těchto exponátů je podle historika Prokopa Tomka z Vojenského historického ústavu opravdový unikát.

"Ukazuje i některé exponáty, které nejsou úplně běžné. Například se nám podařilo získat skartované zbytky protokolů a spisů s Petrem Uhlem, který se týká vyšetřování fámy o smrti Martina Šmída. Je to vlastně spis, který se v archivu nedochoval. Dochovaly se jenom jeho pozůstatky," přiblížil Tomko.

Mezinárodní konference 'Cesta z okovů' v Senátu

Na vernisáž výstavy navazuje stejnojmenná úterní mezinárodní konference, kterou v Senátu pořádá jeho předseda Přemysl Sobotka. Pozváni jsou předsedové parlamentů všech 11 postkomunistických zemí, svou účast již potvrdili předseda vlády Jan Fischer, Václav Havel, Karel Schwarzenberg, Alexandr Vondra, Jiří Bartoška, Šimon Pánek, a další.

"Pozval jsem do Prahy na konferenci představitele parlamentů postkomunistických zemí, které se na konci devadesátých let podobně jako my zbavovaly komunistické diktatury. Považuji za důležité tyto události připomínat. Nelze považovat demokracii za samozřejmou a jednou provždy danou věc. Je to něco, o co musíme neustále usilovat," uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Konference se uskuteční v Hlavním sále Valdštejnského paláce od 9.30 do 13.30. Poté se její účastníci odeberou na Národní třídu, kde položí květiny k pomníku studentského pochodu Prahou. Následně se delegace přesunou do Bratislavy na slovenskou část oslav.

Katarína Brezovská, Eva Rajlichová, Blanka Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme