Pecina navrhne změnu zákona o datových schránkách

Start datových schránek se příliš nezdařil. Ministr vnitra Martin Pecina proto kvůli nedostatkům v jejich fungování navrhne změnu zákona. Řekl to Českému rozhlasu s tím, že problémy mají hlavně zásilky soudů. Systém totiž neumožňuje doručení zpráv dříve než za deset dní, což je v případě soudů nedostačující.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

"Na podnět ministerstva spravedlnosti vyjmeme z povinnosti komunikace datovými schránkami minimálně zprávy, u kterých je fikce doručení deset dní příliš dlouho. Pokud má soudce na něco termín dva dny, tak to nemůže posílat datovou schránkou, protože datovou schránku má osoba povinnost si vyzvednout až za deset dní," vysvětlil Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní fungování datových schránek na Rádiu Česko shrnul ministr vnitra Martin Pecina.

Od spuštění datových schránek navíc nebylo doručeno včas 13 procent úředních záležitostí. Což podle Peciny není velké číslo, ale komplikuje to fungování celého systému: "Projekt má jisté problémy. Pravda je, že přes 80 procent zpráv, které prošly 2. 11, bylo doručeno. Pouze 13 procent zpráv, protože dnes doběhlo těch deset dní od odeslání, nebylo vyzvednuto. Toto číslo není veliké, na druhou stranu každá zpráva, kterou si příjemce nevyzvedl, je problémem."

I přesto, že je podle zákona každá zásilka po deseti dnech doručená, ministerstvo nyní intenzivně zjišťuje, proč nebyly některé úřední záležitosti vyzvednuté včas.

Podle původního plánu by od ledna měly dostat firmy možnost posílat elektronicky faktury, od července příštího roku jakékoliv jiné dokumenty. Podle Martina Peciny není důvod toto měnit: "Systém v tuto chvíli nevykazuje takové vady, abychom museli uvažovat o nějakém velmi razantním řešení."

Podnikatelé chtějí posunout začátek posílání elektronických faktur

Sdružení podnikatelů a družstevníků nemá se zaváděním datových stránek žádné negativní zkušenosti, některé neduhy ale podle nich systém i přesto má.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zkušenosti s datovými schránkami popsal na Rádiu Česko předseda Sdružení podnikatelů a družstevníků Bedřich Danda.

"Neumím si představit, že by mně přišla výzva od soudu a já bych ji nějakým způsobem nedostal, soud by to ale považoval za doručené. To by bylo velmi špatné, protože pak by nastal problém v dokazování. To je podle mě ještě dětská nemoc celé věci," vysvětluje předseda sdružení Bedřich Danda.

Podle něj by bylo také lepší posunout ostrý start systému až na začátek července: "Pokud máte například 250 odběratelů, kterým posíláte faktury, a ne všichni budou mít datovou schránku, protože mezi nimi jsou i fyzické osoby, tak v tu chvíli se dostáváte do problému. Máte totiž systém nastavený na posílání elektronických faktur, zároveň ale musíte posílat i papírové faktury fyzickým osobám a už jste v duálním systému. To vidím trošku jako komplikaci."

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme