Kraje zatím nevědí, budou-li platit za pacienty poplatky

Kraje zatím nemají jasno v tom, jestli budou i příští rok hradit za pacienty zdravotnické poplatky. Vláda k návrhu ČSSD na zrušení poplatků nezaujala žádné stanovisko. O předloze tak rozhodne svým hlasováním až Poslanecká sněmovna a Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministerstva vnitra skoro všechny kraje postupují při placení špatně. Ministerstvo považuje postupy krajů při vracení peněz za zdravotnické poplatky za nezákonné.

Podle analýzy ministerstva přesahují kraje své kompetence, když rozhodují v oblasti veřejného zdravotního pojištění, které je v působnosti státu. jak známo, kraje začaly proplácet poplatky v únoru. Ministr vnitra Martin Pecina pak na konci října poslal všem hejtmanům kromě Plzeňského kraje dopis s výzvou k nápravě.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas Radiožurnálu potvrdil, že ministerstvo regiony vyzvalo, aby situaci napravily. Zatím proto nemůže říct, jestli bude jeho kraj hradit poplatky za pacienty i příští rok.

"Ministerstvo vnitra má metodický dohled nad činností krajů. Oni v podstatě mohou, jakožto instituce, která dohlíží na kraje, zrušit usnesení krajského zastupitelstva. Čili my musíme do 20. prosince udělat jakási opatření. Já v tuto chvíli ale nemohu říci, zda budeme poplatky platit za pacienty nebo ne. Každopádně se budeme chovat podle zákona," uvedl Palas.

Pokračovat v placení zdravotnických poplatků za pacienty bude pravděpodobně třeba Středočeský nebo Olomoucký kraj.

Poplatky prosadil ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Poté byl systém několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun za návštěvu v ambulanci či u specialisty, za recept a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, dále 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za návštěvu pohotovosti. Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci nemusí platit rodiče dětí mladších 18 let.

Lenka Jansová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme