Sníží se výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren

Snížit výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren má umožnit vládou schválená novela zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Výstavba solárních elektráren se totiž v České republice stala výnosným byznysem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

Stát totiž energii získanou ze Slunce štědře dotuje. Její výkupní cena je skoro 13 korun za kilowatthodinu, zatímco tržní cena se pohybuje kolem dvou korun. Nové sluneční elektrárny tak v současnosti vznikají i v místech, která k tomu nejsou vhodná. Rostoucí státní dotace na ně navíc platí všichni odběratelé, protože jsou započtené v ceně elektřiny.

Podle ministra průmyslu Vladimíra Tošovského novela zákona umožní výkupní ceny solární elektřiny snižovat rychleji než nyní. Energetický regulační úřad je teď může krátit maximálně o 5 %.

"Změna spočívá v tom, že regulační úřad bude mít možnost upravit cenu povinného výkupu tak, aby reflektovala skutečné náklady a požadovanou návratnost. Bude to od roku 2011 - to je důležité. Pro rok 2010 zůstává podpora podle původního návrhu," konstatoval ministr Tošovský.

Do roku 2020 by Česká republika měla podle návrhu Evropské komise zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií až na 13 procent. Ještě loni byl jen asi čtyři procenta.

Petr Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme