Do Česka přišly první vakcíny proti prasečí chřipce

První vakcíny proti takzvané prasečí chřipce dorazily do České republiky. Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové je to 95 tisíc dávek. V nejbližších dnech dostanou očkovací látky do ordinací praktičtí lékaři a vakcinační centra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Ve čtvrtek a pátek půjde na padesát tisíc dávek do ordinací praktických lékařů. Po neděli s nimi začnou očkovat zdravotně znevýhodněné pacienty. "Jako první budou očkováni - jak jsme slibovali - chronicky nemocní pacienti, které vytipují podle databáze zdravotních pojišťoven přímo praktiční lékaři," potvrdila ministryně Jurásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chřipce debatovali v Radioforu viroložka Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře a Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti

Další dávky dostanou vakcinační centra. Tam se budou očkovat hlavně pacienti, kteří potřebují dialýzu, nebo těhotné ženy. V první vlně přijdou na řadu také někteří lékaři.

Na další občany, nutné pro chod státu, tedy třeba na policisty a hasiče, dojde asi až v prosinci. Ve čtvrtek se poradí zástupci krajů, jak se bude očkovat v jednotlivých regionech.

Tuzemské nemocnice ale na očkování nečekají a kvůli infekci omezují nebo dokonce zakazují vstup do svých areálů. Viroložka Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku to vítá.

"Je to rozumný krok, ale je to na zvážení té které nemocnice a toho kterého oddělení," uvedla Jiřincová. Současně zdůraznila, že chřipka není každé zimní nachlazení. Doporučuje přísně dodržovat běžné hygienické zásady.

"Mýt si ruce poté, co například v autobuse saháme na madla nebo v práci na klávesnici počítače, telefonní sluchátka a podobně. Všechny tyto předměty mohou být zdrojem infekce," řekla Jiřincová.

Epidemie se blíží

Chřipka zatím nepřekročila hranici epidemie, to je 2 tisíce nemocných na 100 tisíc obyvatel. Podle Jiřincové se ale počet nakažených každý týden prudce zvyšuje a tak můžeme očekávat překročení epidemického prahu v nejbližší době.

Podle vědeckého sekretáře České vakcinologické společnosti, Romana Chlíbka by vakcínu měli dostat i lidé, kteří se nechali očkovat proti běžné, sezónní chřipce.

"Očkování proti běžné chřipce nechrání proti té pandemické a souběh obou onemocnění může u jednotlivce být. Takže i ten, kdo se nechal chránit proti sezónní chřipce a spadá do příslušné kategorie, tak by měl dostat vakcínu proti pandemické chřipce," řekl Chlíbek.

Pochybnosti, jestli je vakcína proti prasečí chřipce dostatečně vyzkoušená, odmítl jako nesmyslné.

"Už před několika lety se zkoušela takzvaná modelová vakcína, která se vyrábí stejným způsobem jako ta pandemická, pouze tam byl použit jiný kmen H5N1. Máme tedy dostatek bezpečnostních dat, která nám ukazují, že tato vakcína je srovnatelná s bezpečností běžné vakcíny," prohlásil Chlíbek.

Antibiotika nebrat

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové nezabrání šíření pandemické chřipky antibiotika, protože je to virové onemocnění. Bakteriální zánět plic, který je možnou komplikací chřipky, se samozřejmě antibiotiky léčit bude. Ministryně varovala, aby pacienti nepožadovali od svých lékařů antibiotika zbytečně.

V současné době se odhaduje, že v České republice je na pět stovek lidí, nakažených takzvanou prasečí chřipkou. Poslední ohlášený výskyt takzvané prasečí chřipce je z Dětského diagnostického ústavu v Hradci Králové, kde onemocněly dvě děti.

Zákaz návštěv proto platí v mnoha českých a moravských nemocnicích, čas od času přerušují výuku i některé školy. Kvůli vysokému počtu nemocných žáků ředitelská volna dostaly například dvě základní školy v Chebu.

Igor Maňour, Andrea Strohmaierová, Lenka Jansová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme