Rusko slíbilo snížit emise o čtvrtinu

Rusko je připravené stát spolu s nejvyspělejšími státy v čele celosvětového úsilí o zmírnění dopadů klimatických změn. Ve Stockholmu na summitu Evropské unie a Ruska to potvrdil šéf Evropské komise José Barroso.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a José Manuel Barroso

Dmitrij Medveděv a José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle Barrosa je Rusko připravené zavázat se na prosincové klimatické konferenci v Kodani ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 o čtvrtinu proti roku 1990. Rusko se prý bude navíc snažit přesvědčit i ostatní země, aby rychle zahájily účinný boj s globálním oteplováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu EU-Rusko mluvil na Radiožurnálu spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň

Podle experta na Rusko Jana Šíra učinil Medveděv jen gesto, které nakonec bude nezávazné. "Rusko si dovolilo přijít s tak vstřícným návrhem proto, že ho to nic nestojí," řekl Šír.

Rusko podle něj navíc není schopno dostát svému slibu. Jeho průmysl je zastaralý a má velké rezervy pokud jde o zavádění nových technologií, které jsou vůči životnímu prostředí šetrnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na Rusko Jan Šír v pořadu Stalo se dnes

Brusel ocenil snahu premiéra Dmitrije Medveděva o modernizaci Ruska. Předseda Evropské komise mluvil dokonce o vytvoření jakéhosi nového partnerství pro modernizaci Ruska. EU by Rusku pomohla s vytvořením pluralistické občanské společnosti.

Unie také vyjádřila podporu budoucímu ruskému členství ve Světové obchodní organizaci. Medveděv pak zdůraznil, že pro Moskvu je mimořádně důležitá otázka odstranění vízové povinnosti.

Už v pondělí podepsal evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs a ruský ministr energetiky Sergej Šmatko memorandum, ve kterém si Moskva a Brusel slibují vzájemnou informovanost o dodávkách plynu. Dnes přibyla jen obecná ujištění o tom, že na obou stranách existuje společná vůle jít dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška na Rádiu Česko

Český ministr zahraničí Jan Kohout přesto nevyloučil, že ke snížení dodávek dojde i letos v zimě. Jeho obavy sdílí i český vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

"Přetahovaná o plyn probíhá mezi Ruskem a Ukrajinou každou zimu od té doby, co se rozpadl Sovětský svaz. Západ si toho příliš nevšímal, poprvé až v lednu 2006, kdy čtyři dny neproudil plyn a znovu výrazně letos v lednu. Není žádný důvod si myslet, že tomu letos bude jinak," řekl Bartuška.

Příliš podle něj nepomůže ani nedávné memorandum o informování mezi Ruskem a EU. Problém totiž není mezi Ruskem a EU ale mezi Ruskem a Ukrajinou.

Žádné peníze navíc

"Pro Rusko je vývoz plynu zásadní položkou ve státním rozpočtu a 80 procent této suroviny jde přes Ukrajinu. Obě země tyto peníze nutně potřebují. Musí si uvědomit, že oni potřebují nás, ne jen my je," prohlásil Bartuška.

Současně stejně jako evropský komisař pro energetiku odmítl návrh premiéra Putina, aby unie půjčila Ukrajině peníze na splacení dluhů vůči Rusku.

"Naše pozice jako EU je jasná, nebudeme platit žádné peníze navíc, žádné výpalné, nenecháme se vydírat. Tento náš postoj přejalo i současné švédské předsednictví," dodal Bartuška.

Igor Maňour, Tomáš Sniegoň, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme