Postup Alžírska na šampionát přerostl v diplomatickou válku

Postup alžírské reprezentace na mistrovství světa ve fotbale má dramatickou diplomatickou dohru. Egypt dnes povolal ke konzultacím svého velvyslance z Alžíru. Důvodem jsou násilnosti, kterých se fanoušci a další Alžířané dopouštěli v uplynulých dnech na Egypťanech a na egyptském majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alžírští fotbalisté oslavují vítězství nad Egyptem

Alžírští fotbalisté oslavují vítězství nad Egyptem | Zdroj: ČTK

Už před zápasem Alžířané vyplenili ve své metropoli úřad egyptských aerolinií a telekomunikační firmu. Chuligáni to označovali za pomstu za násilí při předchozím zápase v Káhiře.

Teď střety pokračovaly hlavně v neutrálním Súdánu, kde se rozhodující zápas odehrál. Egyptská reprezentace po porážce 0:1 stačila odjet do bezpečí, tisíce jejích fanoušků prý ale zůstaly napospas násilníkům.

Olej do ohně přilil alžírský útočník, který prohlásil, že jsou dvě větve islámu - skuteční muslimové a ti druzí, přičemž Alžířané prý patří do té první skupiny.

Egyptské úřady tvrdí, že v řešení krize se osobně angažuje prezident Husní Mubarak. Blízkovýchodní média mezitím píší o další, i když poněkud nečekané krizi uvnitř arabského tábora.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme