Z Paříže do New Yorku zamíří k prvnímu komerčnímu letu obří Airbus A380

Airbus A380, největší dopravní letadlo na světě, dnes na svém prvním komerčním letu zamíří z Paříže do New Yorku. Celkem 380 letenek bylo prodáno v aukci, na palubě budou jinak vrcholní manažeři Air France-KLM a jejich příbuzní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Krátce po jedné hodině odpolední se na letišti Charlese de Gaulla odlepí ze země obří stroj a zamíří za oceán. Na palubě bude 538 cestujících, z toho si 380 zajistilo letenku v dražbě, jejíž vítězek bude zaslán na dětskou charitu.

Air France bude pro lety do New Yorku používat dva Airbusy, další by měly být k dispozici na jaře příštího roku, kdy budou nové supermoderní stroje létat v barvách Air France do Dubaje, Tokia a Jihoafrické republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Paříže do New Yorku startuje největší komerční letoun světa Airbus A380. Téma pro leteckého publicistu Martina Veleka na Rádiu Česko.

Francouzská společnost je vůbec první leteckou společností v Evropě, která využije stroje Airbus A380 k z zaoceánskému letu.

"Myslím si, že se letecká doprava vydala správným směrem, protože náklady na jednoho přepraveného cestujícího v tomto superjambu jsou řádově o 15 až 20 procent menší než u jeho nejbližšího konkurenta - Boeingu 747. Což byl i záměr firmy, když toto obří letadlo projektovala," uvedl pro Rádio Česko letecký publicista Martin Velek.

Podle něj se na stejný počet přepravených osob zmenší množství pohybu letadel. "Takže pokud nebude růst přepravovaných osob nějaký závratný, tak by Airbus A380 mohl přispět k zredukování tlačenice na obloze," dodal.

Co se týče bezpečnosti letadla, Airbus A380 je podle Veleka bezpečný nejméně tak, jako ostatní velká dopravní letadla. "Má mnoho moderních systémů, mnoho překvapujících technických řešení. Bohatě splňuje dosavadní standard bezpečnosti," uvedl.

Obří letoun Airbus A380 s kapacitou 820 pasažérů má dvě poschodí, která skýtají lidem při dálkových letech řadu rozptýlení. Ve své luxusní verzi nabízí nejenom odpočívárny, bary, ale třeba i fitness centrum a konferenční sály.

Jan Šmíd, Katarína Brezovská, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme