Polsko vyhlásilo válku hazardu

Polsko chce postupně odstranit všechny výherní automaty z veřejného prostoru. Poslanci kvůli tomu v rekordním čase sedmi dnů schválili v noci nový zákon. Jde o vyústění takzvané hazardové aféry, která nedávno otřásla polskou politickou scénou a kvůli které museli rezignovat tři ministři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty

Výherní automaty

Do pěti let by měly zmizet výherní automaty z barů, diskoték, nákupních center nebo benzinových pump. Polsko tak bude po Rusku a Ukrajině třetí zemí, která přísně ohraničí možnost hazardních her.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Petr Vavrouška o regulaci hazardu v Polsku

Dnes je po celém Polsku více než padesát tisíc automatů, takzvaných jednorukých banditů. Ty se podle nového zákona přesunou výhradně do kasin. V Polsku by jich mělo v budoucnu zůstat jen padesát. Provozovatelům se také výrazně zvýší daně.

Jde o důsledek takzvané hazardové aféry, kdy se díky odposlechům potvrdilo napojení politických špiček na byznysmeny. Ti lobovali právě za změny v loterijním zákoně.

Vláda si od zákona slibuje, že se podaří ochránit před hazardem především mládež. Pokud zákon schválí ještě senát a prezident, mohl by platit už od ledna.

V Česku omezují hraní spíše vyhlášky

V Česku se snaží o zrušení heren třeba v okolí škol zatím spíš jednotlivá města svými vyhláškami. Zákon o loteriích, který by přinesl zpřísnění pravidel, slibuje už ministerstvo financí řadu let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se senátorem Jaroslavem Kuberou pro Rádio Česko

Předseda senátního ústavně právního výboru a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) na dotaz Rádia Česko, zda by se čeští politici mohli inspirovat polským přístupem, řekl, že se mu nelíbí rychlost, s jakou zákon v Polsku vznikl, i regulace samotná.

"Já se obávám, že pokud nastanou nějaké tvrdé zákazy, tak se rozmůže to, co tady bylo za totality, to znamená hraní načerno," uvedl Kubera. "Automaty určitě nejsou ničím, co bychom měli podporovat, ale vždycky to musí být soudné. Tak se u nás dělají zákony, že se na základě jednoho případu okamžitě napíše zákon, který je samozřejmě nekvalitní," dodal.

Zdůraznil, že hazardní hry jsou odpovědností každého, pokud jim chce propadnout: "Všechny regulace vedou k tomu, že lidé mají menší odpovědnost a vždycky spoléhají, že věci za ně vyřeší někdo jiný. Pokud někdo chce hrát, tak ať hraje, jenom potom nesmí, když se dostane do problémů, chodit na město, že mu má sehnat byt, protože o něj přišel."

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme