Kongres ODS bude řešit další směřování strany

V Praze dopoledne začne 20. kongres Občanské demokratické strany. Na dvoudenním rokování představí vedení ODS v čele s Mirkem Topolánkem vizi státu do roku 2020. Z ní by měl vycházet i konkrétní program strany pro jarní volby do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec

Kongres je plánovaný jako nevolební, i když část občanských demokratů chce, aby Topolánek nějakým způsobem požádal o obnovení svého mandátu lídra strany. Buď v tajné volbě, nebo na mimořádném volebním kongresu v prvních měsících příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před kongresem ODS mluvil o situaci ve straně v Ranním interview Radiožurnálu místopředseda ODS Ivan Langer.

Rozhodnou delegáti kongresu

"Část ODS si přeje, aby byl kongres volební, část ne, a rozhodne se až na kongresu samotném při schvalování programu. Já sama za sebe si myslím, že by byl lepší volební, svolaný na přelom ledna a února," prezentuje jedno z přání části občanských demokratů místopředsedkyně Poslanecké sněmovny z kraje Vysočina Miroslava Němcová.

Jihočeši pro tajné hlasování o Topolánkovi

K tomu, aby si předseda ODS obnovil svůj mandát jedině v tajné volbě, vyzvala Mirka Topolánka například jihočeská regionální organizace strany.

"Kongres by měl být určitě o tom, že bychom měli hovořit o volebním programu, o tom, že potřebujeme slušnost, jasnost, srozumitelnost pro naše voliče," říká starosta Prachatic a šéf tamního oblastního sdružení ODS, poslanec Jan Bauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souhrn názorů některých občanských demokratů před kongresem připravila redaktorka Rádio Česko Milada Richterová

"A hlavně, já přemýšlím o tom a hledám takovou politickou konstelaci, která mně osobně, ale samozřejmě i té politické straně přinese největší naději na vítězství ve volbách. A řekněme si na rovinu, těch voleb bude v příštím roce velké množství, nejenom parlamentní."

Takže z toho důvodu, pokud hledáme nějaký silný mandát, tak ten určitě vzniká nejlépe ve volbách a nejlépe v tajných volbách. Takže to je to hlavní zadání a poselství, které říkáme za jižní Čechy," dodává Bauer.

Sobotka se obává destabilizace

Naopak předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka tvrdí, že Mirek Topolánek získal mandát lídra strany na loňském řádném volebním kongresu, a teď není důvod to dramaticky vyžadovat.

"Máme podle stanov dvouleté období, takže já tady nevidím vůbec žádný problém v tom, že by se měl nějak posilovat. To, že chceme tento kongres mít programový, to je celkem jasné, protože my v daném okamžiku musíme občanům sdělit, co opravdu chceme, a ne být v obecných frázích. A jestli se nám to podaří, tak já si myslím, že ty volby můžeme vyhrát."

"Změnit tento kongres, který je původně nevolební, na volební, to je věc, která je technicky prakticky nemožná, a myslím si, že by si všichni měli přečíst stanovy, než s něčím takovým přijdou," uvádí Sobotka.

"Otázka možného únorového předvolebního kongresu, tam nejde ani tak o to, jestli volební, nevolební, ale o strategii k volbám. A destabilizovat členskou základnu a hlavně naše voliče několik měsíců před volbami bych považoval za velmi netaktické," uzavírá předseda Senátu.

Praha ,nechce nic uspěchat'

Pražská ODS nebude hlasování o Topolánkovi ani svolání volebního kongresu iniciovat, pokud ale tyto návrhy zazní, bude se o nich ještě radit.

"My v tuto chvíli opravdu nevíme, s čím přijde Mirek Topolánek, s jakým volebním programem. Nechceme něco uspěchat, třeba přijde s nějakým zázrakem, který by nás vyvedl z této problematické situace," říká poslanec a pražský radní Jiří Janeček.

"V případě, že tam vznikne návrh na to, že by měl být v únoru volebním sněm, tak zasedne pražská ODS a buď to podpoří, nebo nepodpoří. Ale to opravdu záleží na tom, jak bude tento kongres probíhat," vysvětluje Janeček.

Marika Táborská, Milada Richterová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme