Francouzi diskutují o pochování Camuse v Pantheonu

Návrh Nicolase Sarkozyho, aby byl filozof Albert Camus převezen do Pantheonu, budí ve Francii rozporuplné reakce. Francouzský prezident tvrdí, že si jedna z největších osobností francouzské historie zaslouží odpočívat na tak významném místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Náměstí Svornosti (Place de la Concorde)

Paříž - Náměstí Svornosti (Place de la Concorde) | Foto: Paris Tourist Office, David Lefranc

Jeho oponenti ale poukazují na silně levicovou minulost autora, který napsal řadu známých knih včetně Cizince.

V lednu tomu bude padesát let, co Albert Camus přišel o život při autonehodě na cestě do Paříže, prezident Sarkozy chce, aby filozof a spisovatel odpočíval po boku dalších slavných osobností v Pantheonu.

Kritici však tvrdí, že tvorba Camuse i jeho silně levicové názory byly přinejmenším kontroverzní. Část filozofů se ptá, zda-li chce Sarkozy aplikovat svou politiku l´overture - tedy otevřenosti i levicovým proudům i na ty, kteří už nežijí.

O návrhu se zatím jedná a není vyloučeno, že se do debaty může zapojit i širší veřejnost. Camus odpočívá v provensálském městečku Lourmarin, kde žije i jeho dcera Catherine.

Milan Kopp, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme