Lidé budou kvůli hospodářské krizi šetřit o Vánocích více než loni

Do Vánoc zbývá něco přes měsíc. I na vánoční svátky ale má vliv hospodářská krize. A mnoho lidí bude nedostatek řešit půjčkami a úvěry. Mnohem více rodin si také hodlá přesně hlídat svůj vánoční rozpočet a nakupovat chtějí přes internet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky

Vánoční dárky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vyplývá to z předvánočního průzkumu společnosti Deloitte, který proběhl najednou v 17 evropských zemích a v Jihoafrické republice.

Z průzkumu vyplývá, že výrazně víc lidí než loni si uvědomuje hospodářskou krizi. Zatímco před rokem tvrdilo 75 procent českých respondentů v průzkumu, že jich se finanční krize přímo nedotkne, dnes si už polovina lidí myslí, že finanční krizi na vlastní kůži pocítí, a tomu chtějí přizpůsobit své vánoční nákupy. Mnohem víc rodin než dřív si proto dopředu stanoví, jakou částku nechtějí při nákupech překročit.

Také podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše budou letošní vánoční nákupy v Česku skromnější než loni.

"Situace se postupně zhoršuje. ČR do krize vstupovala s daleko horším štítem než mnohé sousední země, ale především prudký nárůst nezaměstnanosti se rodinám zakousl do jejich rozpočtů, což se výrazně podepíše na vánočních útratách," řekl Bureš Radiožurnálu.

Na jídle a pití se šetřit nebude

Čtyřiačtyřicet procent Čechů ve zmíněném průzkumu uvedlo, že chtějí letos za vánoční dárky utratit méně peněz než loni a téměř polovina z nich má připravenou stejně vysokou částku. Na rozdíl od předchozích let tak tedy letos obchodníci velmi pravděpodobně nezaznamenají růst vánočních tržeb. Zajímavé ale je, že na jídle a pití Češi ani jiné národy příliš šetřit nechtějí. "Němci a Švýcaři budou za jídlo a pití utrácet více, rovněž tři čtvrtiny Čechů to tak plánuje také, stejně jako třeba na Ukrajině a jinde ve východní Evropě," zdůrazňuje jeden z partnerů společnosti Deloitte v České republice, Bronislav Pánek.

Nejvíce šetřit budou Španělé, Irové a Britové

Češi letos hodlají v průměru na vánoční nákupy vydat 525 euro, což v přepočtu představuje zhruba 13 500 korun. Nejvíce letos podle průzkumu budou šetřit obyvatelé Ukrajiny, kteří jsou ochotni za letošní Vánoce utratit jen polovinu toho, co Češi a nejvíce štědří budou naopak obyvatelé Lucemburska, kteří za vánoční nákupy plánují utratit dvojnásobek toho, co my, v průměru 1150 euro. Vůbec nejméně budou však podle Pánka utrácet Španělé, pak Irové a Britové, je to způsobeno značnými dopady ekonomické krize. Překvapivě východní Evropa patrně utratí o něco více než loni.

Lenka Rákosová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme