Termín voleb v Iráku je v ohrožení

Iráčtí poslanci mají posledních několik dní na to, aby umožnili konání voleb v ohlášeném lednovém termínu. Musí se vypořádat s požadavky sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího, který žádá větší počet křesel pro irácké sunnity a vetoval proto schválený volební zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

islamisté

islamisté | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se poslanci nedohodnou na změnách, volby se odloží. To by mohlo zpozdit i letní stažení amerických vojáků z Iráku.

Viceprezident Hášimí volební zákon vetoval minulý týden s tvrzením, že se volby stále dají stihnout v půlce ledna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká velvyslankyně v Iráku mluvila na Rádiu Česko o hlasování o volebním zákoně v iráckém parlamentu.

Hášimí požaduje především větší zastoupení pro Iráčany, kteří odešli po americké invazi v roce 2003 do zahraničí, tedy většinou sunnity. Větší zastoupení žádá i pro další minority.

Nyní své požadavky shrnul do tří bodů, jejichž splněním podmiňuje svůj podpis pod volební zákon. Nejprve chce, aby bylo uznáno, že uplatnění jeho veta bylo v souladu s ústavou, což je nyní mezi politiky diskutováno.

Dále žádá, aby bylo upřesněno, jakým způsobem budou do voleb zařazeni emigranti v zahraničí. A třetí požadavek je, aby bylo jasně řečeno, jakým způsobem bude rozděleno pět procent parlamentních křesel mezi irácké menšiny.

Veto může být přehlasováno

Podle české velvyslankyně v Iráku Bronislavy Tomáškové stále existuje šance, že se volby v řádném termínu uskuteční. Volební zákon ale musí být přijat nejpozději 60 dní před hlasováním.

S ubíhajícím časem se tak šance na to, že se volby v lednu stihnou, zmenšuje.

"Iráčtí poslanci nyní hlasují o vetu prezidenta Hášimího. Pokud totiž poslanci volební zákon opět přijmou, podle konstitučního pořádku půjde do prezidentské rady k podpisu prezidenta a obou viceprezidentů. Jestliže Hášimí opět zákon vetuje, může veto parlament přehlasovat třípětinovou většinou," vysvětluje Tomášková.

V případě, že parlament nedospěje k dohodě, budou muset být volby odložené nejméně o měsíc, kvůli velkému šíitskému náboženskému svátku.

Kdy odejdou Američané?

Odklad voleb ale může znamenat i odklad odchodu amerických vojáků z Iráku. Odchod amerických jednotek z Íráku je dán smlouvou, tedy koncem roku 2011.

"Nyní se ale diskutuje o odchodu bojových jednotek, které mají odejít v létě příštího roku. Američtí diplomaté v souvislosti s diskuzemi o ratifikaci volebního zákona hovoří o možném odkladu těchto bojových jednotek," dodává česká velvyslankyně v Iráku.

Dana Votýpková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme