Kvůli střelbě na základně v Kosovu armáda potrestala čtyři vojáky

Výkonu služby byli kromě vojáka, který svého kolegu pravděpodobně v sobotu městě Šajkovac postřelil, zproštěni i jeho dva přímí nadřízení. Z funkce byl až do vyšetření případu odvolán i velitel 15. kontingentu Jiří Kývala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podplukovník Jiří Kývala - odvolaný velitel 15. kontingentu AČR

Podplukovník Jiří Kývala - odvolaný velitel 15. kontingentu AČR | Foto: Tomáš Adamec

Jak řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek, ministr obrany Martin Barták považuje případ za velmi závažný. "Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované problémy v tomto kontingentu, považuje za nezbytné řešit situaci v této oblasti komplexně, což znamená i personální opatření," řekl Čírtek Radiožurnálu.

Do Kosova odletěla zvláštní komise, která má případ vyšetřit, řekl ministr obrany Martin Barták. "Incident v Kosovu byl podle prvotních poznatků, protože vyšetřování vojenskou polici probíhá, nešťastnou náhodou, byť způsobenou druhým příslušníkem kontingentu." řekl ministr Barták.

Postřelený voják je podle něj ve vojenské nemocnici na americké základně a je v současné době mimo ohrožení života.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český kontingent v Kosovu se v poslední době potýká s řadou problémů. Ve Stalo se dnes na toto téma hovořil bývalý náčelník generálního štábu, Jiří Šedivý.

Český kontingent v Kosovu se v poslední době potýká s řadou problémů. Po zářijové rvačce, kterou musela rozehnat mezinárodní vojenská policie, před dvěma týdny náčelník generálního štábu Vlastimil Picek prozradil, že čtyři čeští vojáci v misi KFOR kouřili ve druhé polovině října marihuanu či hašiš.

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého velení kontingentu v Kosovu podcenilo celkovou situaci. "Vojáci tam ve skutečnosti už neplní ryze vojenské úkoly, ale z velké části plní úkoly policejního charakterů a na to nejsou připraveni a neexistuje na to organizační struktura, ani správné vybavení," uvedl v pořadu Stalo se dnes.

Vojáci musí být pod neustálou kontrolou

"Proto je pro vojáky často pobyt na základnách něco, co se dá vysvětlit jako ztráta času, kterou nahrazují nějakými jinými aktivitami," dodal s tím, že velení kontingentu pravděpodobně nepochopilo, že musí mít vojáky neustále pod kontrolou, že je musí neustále úkolovat.

Podle něj je nyní důležité, aby generální štáb posoudil, zda je to jen případ Kosova, nebo se případy uvolnění kázně projevují i v jiných jednotkách.

Ke zlepšení situace je podle Šedivého nezbytně nutné, aby se velitelé připravili na to, že jakékoli podcenění kázně vede vždycky k významnějším důsledkům.

"Asi bude potřeba provést hlubokou analýzu - jaké jsou stavy v jednotkách nejen v zahraničí, ale i v České republice, jakým způsobem jsou vojáci připravováni, jak jsou připravováni velitelé na řešení sociálních problémů a vztahů, které vznikají v jednotkách," uvedl.

"Já bych v každém případě přijal radikální opatření ke zvýšení kázně obecně," doporučil bývalý náčelník generálního štábu, Jiří Šedivý.

Katarína Brezovská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme