Začala každoroční kampaň na podporu pacientů s AIDS

Pokud jste dnes po cestě do práce potkali školáky s červenými stužkami, možná víte, že začala každoroční kampaň na podporu pacientů s AIDS nebo HIV pozitivních. Celostátní kampaň a sbírka vyvrcholí 1. prosince, kdy je Mezinárodní den boje proti AIDS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AIDS si stále vybírá svoji daň...

AIDS si stále vybírá svoji daň... | Foto: Fotobanka stock.xchng

V České republice může být až deset tisíc lidí s HIV. Oficiálně je jich potvrzených 1300, odborníci ale odhadují, že skutečné číslo bude třikrát až desetkrát vyšší.

Nejvíce infikovaných žije v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně na Vysočině a v kraji Pardubickém.

V září 2009 bylo v České republice nahlášeno 18 nově diagnostikovaných HIV pozitivních. Celkem bylo od počátku letošního roku zjištěno 112 nových HIV pozitivních případů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořil Miroslav Hlavatý ve Světě o druhé na Rádiu Česko

Přestože HIV pozitivních stále mírně přibývá, Česká republika patří mezi země s nejnižším výskytem HIV infekce. Podle Miroslava Hlavatého, ředitele pražského Domu světla, kde mají HIV pozitivní své zázemí, to ale neznamená, že můžeme usnout na vavřínech.

"Ano, patříme mezi země s nižším výskytem, ale HIV tu je. A co je smutné, že i v naší republice AIDS zvyšuje počty svých obětí. Jsme na devátém měsíci a máme už deset obětí v letošním roce," upozornil v rozhovoru pro Rádio Česko Hlavatý.

Z celkového počtu nakažených v České republice bylo 320 cizinců bez trvalého pobytu. Zatímco dříve nakažení pocházeli především ze zemí subsaharské Afriky, od poloviny 90. let se poměr obrátil v neprospěch východní Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu.

Stále také přetrvává zanedbávání prevence. Zatímco počet případů HIV pozitivity roste, státní dotace na prevenci a léčbu již několik let klesají. Stát dával dříve na boj proti AIDS ročně až 60 milionů korun, postupně tato částka klesla na 20 milionů.

Ministerstvo zdravotnictví to vysvětluje tím, že původně se z těchto peněz hradila vedle prevence i léčba a testování, od loňského roku hradí léčbu a testování zdravotní pojišťovny. Dotace tedy jdou jen na prevenci.

Marika Táborská, Martina Mašková, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme