Chystají se nová pravidla pro prodej léků s pseudoefedrinem

Prodej léků s pseudoefedrinem pravděpodobně opět čekají změny. Vláda připravuje vlastní návrh pravidel pro prodej těchto medikamentů. Návrh lidovců, podle kterého by tyto léky byly pouze na recept, proto kabinet nepodpořil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Tomáš Adamec

Podle premiéra Jana Fischera má ministerstvo zdravotnictví vypracovat vlastní návrh do dvou týdnů. Léky s pseudoefedrinem by měl pacient dostat na osobní doklad, tedy bez vystavení receptu.

"Vládní iniciativa bude spočívat v tom, že se vrátíme k myšlence podobné evidence, jakou vedl Státní ústav kontroly léčiv, ale postavíme ji z hlavy na nohy, dáme jí pořádnou zákonnou oporu tak, aby Úřad na ochranu osobních údajů už neshledal problémy," řekl Fischer.

Původně se pacienti potřebující léky s pseudoefedrinem evidovali. Úřad pro ochranu osobních údajů ale přikázal Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, aby citlivá data pacientů zničil. Sběrem takových dat prý porušil zákon.

Léky s pseudoefedrinem často zneužívají výrobci drogy pervitin. Podle některých odhadů skončí v laboratořích drogových výrobců až 80 procent z těchto léků. Patří mezi ně Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip a Paralen plus.

Igor Maňour, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme