České dráhy nebudou zdražovat jízdné, zruší ale některé vlaky

Od 13. prosince přestanou jezdit některé málo vytížené rychlíky a zredukuje se také regionální železniční doprava. Vyplývá to z nového jízdního řádu, který představily České dráhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Regionova

Vlak Regionova | Foto: České dráhy

Většina cen jízdného zůstane i s novým jízdním řádem na stejné výši. Potvrdil to generální ředitel drah Petr Žaluda: "České dráhy nebudou zvyšovat jízdné ani z pohledu zvýšení DPH. Dopad na hospodaření Českých drah je na úrovní čtyřiceti až padesáti milionů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jihočeských tratích ubudou regionální vlakové spoje, informuje redaktor Českého rozhlasu Ivan Mls

"Budeme to absorbovat v rámci racionalizačních opatření, tak jak absorbujeme zhruba miliardovou úsporu, kterou jsme předložili krajům a ministerstvu dopravy na objednávku na rok 2010," vysvětlil ředitel ČD Žaluda.

Méně spojů pojede například mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Ubude i vlaková doprava v krajích, které si neobjednaly pokrytí málo využívaných regionálních tratí. V Královéhradeckém kraji to bude úbytek největší, až osm procent.

Slib Jihočeského kraje občanům zní: Méně vlaků na regionálních tratích, ale zachovaná dostatečná dopravní obslužnost. Právě o tom, kolik v příštím roce zaplatí kraj za vlakové a autobusové spoje, které si objednává u dopravců, budou v úterý rozhodovat jihočeští zastupitelé. Na základní dopravní obslužnost vydává kraj ze své kasy ročně přes sedm set milionů korun.

Ivan Mls, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme