Opel zatím finanční injekci z Evropské unie nedostane

Americká společnost General Motors se zatím nedočká evropské podpory. Na schůzce v Bruselu se o tom dohodli ministři hospodářství EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna automobilky Opel

Továrna automobilky Opel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Finanční injekce pro automobilku Opel ale stále zůstává ve hře - a to přesto, že si ji nedávno americký General Motors rozhodl ponechat. Definitivně se o pomoci Opelu rozhodne 4. prosince po té, co Američané předloží konkrétní plány na budoucnost automobilky. Opelu dodává součástky více než 80 českých firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa o jednání EU o případné pomoci automobilce Opel

Cílem Unie je zabránit jednotlivým členským státům, aby bez vzájemné koordinace pomohli závodům Opelu na svém území. Podobné subvenční dostihy, jak mnozí experti tvrdí, totiž stále hrozí.

Pomůže Unie americké vládě?

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy, který Českou republiku na jednání zastupoval, bude muset případná finanční pomoc splňovat pravidla finanční pomoci a pravidel hospodářské soutěže.

"Tím, že do General Motors vstoupila americká vláda a součástí akvizic v Evropě budou garance americké vlády, se možnost pomoci EU evropským pobočkám navíc velmi zkomplikovala. Protože de facto by EU pomáhala americké státní firmě. Půjde však samozřejmě i o zachování pracovních míst, protože se počet zaměstnanců má snížit o 9000, což je asi jedna pětina lidí," vysvětlil Tlapa na Rádiu Česko.

Česko podle jeho slov jakékoli zvýhodnění této automobilky odmítá, na přežití Opelu závisí zhruba osmdesátka českých firem.

"Roční vývoz továrnám Opel z Česka je 500 milionů euro, ale na druhé straně - pokud máme konzistentní politiku, musíme ji zachovat i do budoucna. My nechceme, aby se jakýmkoliv způsobem podporovaly firmy v Evropě v rozporu s pravidly hospodářské soutěže," uvedl Tlapa.

Dodal však: "Uvidíme, jak bude vypadat byznys plán, jaká bude konkrétní poptávka po finanční pomoci, určitě ale budeme chtít, aby se dodržovala pravidla hospodářské soutěže, tak jako v jiných odvětvích."

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme