Britové vyšetřují válku v Iráku

V Londýně začínají první veřejná slyšení s iniciátory konfliktu v Iráku. Britský vyšetřovací výbor pro válku v Iráku během nich chce zjistit, jak se britské zapojení do konfliktu vyvíjelo, jak bylo realizováno a jak se přihlíželo k možným alternativám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Dlouho očekávaná veřejná slyšení potrvají pět týdnů a před nezávislý výbor předstoupí nejprve vysocí diplomaté, vojáci a šéfové britské špionáže. V lednu dojde řada i na expremiéra Tonyho Blaira a ministry jeho vlády.

Blair byl v minulosti obviňován z bezdůvodného zavlečení země do iráckého konfliktu a z dezinformování veřejnosti i parlamentu ohledně údajných iráckých zbraní hromadného ničení, které se však nikdy nenašly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka hovoří o vyšetřování britské účasti v akcích v Iráku

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka poznamenal, že v prvních dnech půjdou ke slyšení bývalí britští diplomaté. V dalších dnech pak další státní úředníci a na aktivní činitele britské vlády se dostane až po Novém roce.

Zatím vyslechli pozůstalé obětí. "Připomeňme, že v Iráku zahynulo celkem 179 britských Britů, byť ne všichni ve vojenských akcích," připomněl Kytka.

Členy komise stanovil britský premiér Gordon Brown, který je ovšem známý tím, že britské zapojení do války v Iráku podporoval. Vznikly proto i pochyby o nezávislosti komise. "Tím spíše, že se ukázalo, že ve středu komise jsou dva historici, kteří podporovali účast Británie v této válce."

Bývalý labouristický premiér Blair a jeho ministři budou stát před komisí jen pár měsíců před chystanými britskými volbami. Podle Kytky to nepřispěje k tomu, aby labouristé snížili ztrátu na konzervativce.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme