Sněmovní rozpočtový výbor se sejde nad státním rozpočtem

Sněmovní rozpočtový výbor se znovu sejde nad návrhem státního rozpočtu na příští rok. Výsledkem jejich jednání by mělo být usnesení k druhému čtení rozpočtu ve sněmovně. ČSSD má k vládnímu návrhu rozpočtu výhrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

"Máme k němu pozměňovací návrhy. Ty znamenají, že platy učitelů, vojáků, policistů se nebudou snižovat tak, jak je navrženo. Chceme také dorovnat přímé platby zemědělcům a dát do pořádku mateřské a příspěvky pro rodiny," prohlásil místopředseda ČSSD Milan Urban.

Pokud tyto pozměňovací návrhy projdou, je pravděpodobné, že ČSSD rozpočet podpoří. "Ale to je ještě daleko," podotkl Urban.

'Příští rok bude rokem úspor'

Naopak občanští demokraté jsou proti podstatným změnám v návrhu státního rozpočtu. "Poslanci Občanské demokratické strany rozhodně nepřicházejí na jednání rozpočtového výboru proto, aby tam prosazovali laciné populistické návrhy, ke kterým směřuje sociální demokracie," řekl člen rozpočtového výboru Michal Doktor (ODS).

Jednoznačná výzva, na které se usnesl parlament jako celek, podle něj říká, že příští rok bude rokem úspor. "Vybírat teď na základě některých pozměněných odhadů vývoje ekonomiky jednotlivé voličské a příjmové skupiny a vytahovat je z tohoto celkového návrhu úspor, je, myslím, nezodpovědné a nesprávné," dodal Doktor.

Sněmovní rozpočtový výbor by se měl také zabývat vládní novelou devizového zákona, podle které by mohli nakupovat nemovitosti k bydlení v Česku i cizinci.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme