Komise vyšetřující invazi do Iráku řešila otázku zbraní hromadného ničení

Britská komise vyšetřující okolnosti války v Iráku se zabývala vysoce kontroverzní otázkou zbraní hromadného ničení. Vypovídali o ní bývalý šéf oddělení britského ministerstva proti šíření zbraní hromadného ničení Tim Dowse a ředitel oddělení mezinárodní bezpečnosti téhož ministerstva sir William Ehrman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Oba vypovídali v tom smyslu, že před zahájením Američany vedené invaze do Iráku režim Saddama Huseina neměl schopnost dislokovat chemické zbraně. Podle britské úřední zprávy ospravedlňující vojenský zásah irácký režim mohl nasadit zbraně hromadného ničení během 45 minut.

Komise vyslechla interpretaci, podle níž britské bezpečnostní kruhy však za tyto zbraně nepovažovaly balistické střely, nýbrž bojové chemické zbraně.

Z výpovědí před komisí vyplývalo, že o skutečném stavu iráckých zbraní hromadného ničení kterékoli kategorie bylo málo nových informací od vyhoštění inspektorů OSN v roce 1998.

Milan Kocourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme