Ropný emirát Dubaj není schopen splácet dluhy

Dubajská společnost, která stojí za ohromujícím stavebním boomem v tomto arabském emirátu, má vážné problémy se splácením dluhů. Státní investiční firma Dubai World proto požádala věřitele, aby se splácením počkali do května příštího roku. Celkem společnost dluží 59 miliard dolarů, tedy více než bilión korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty | Foto: Clemens

Odvážné mrakodrapy, umělé ostrovy a futuristická infrastruktura za desítky miliard dolarů. Tím se emirát Dubaj proslavil v uplynulých letech. Země přitahovala ropnými dolary investory a renomované stavitele z celého světa.

Teď ale emirát doplácí na globální ekonomický propad. Firma Dubai World nepožádala jen o trpělivost věřitelů, ale také o pomoc s ozdravením svých peněžních toků.

V Dubaji si nakoupila přepychová sídla řada západních celebrit. Kvůli krizi ale dramaticky spadla i cena jejich nemovitostí. Mezinárodní tisk navíc spekuluje, že namísto zamýšleného luxusu leckde zůstanou jen opuštěná staveniště.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme