Polanski bude propuštěn. Nesmí ale opustit Švýcarsko

Francouzský režisér polského původu Roman Polanski, kterého v září zadržela švýcarská policie kvůli třicet let starému obvinění, že ve Spojených státech zneužil nezletilou dívku, by měl být už brzy propuštěn na svobodu - po složení kauce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér polského původu Roman Polanski

Režisér polského původu Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti, které mělo desetidenní lhůtu na odvolání vůči rozhodnutí soudu, totiž oznámilo, že tuto možnost nevyužije.

Francouzský režisér polského původu bude tedy čekat ve své horské chatě, bez cestovních dokladů a s elektronickým náramkem na to, jak dopadne žádost Američanů o jeho vydání do Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza režiséra Romana Polanského očima pařížského zpravodaje ČRo Jana Šmída.

Jeho právníci znovu zdůraznili, že Polanski s vydáním nesouhlasí, propuštění na kauci, ve výši téměř osmasedmdesáti milionů korun přivítali s tím, že kauce je dostatečnou zárukou toho, že se Polanski nebude snažit dostat se ze země nelegálně. Právě výše kauce přesvědčila soud, aby režiséra pustil do domácího vězení.

Zvrat v kauze světoznámého režiséra zřejmě nenastane ani 10. prosince, kdy proběhne v Los Angeles další slyšení. Polanski bude na verdikt soudu čekat v domácím vězení ve Švýcarsku a soudu se tedy najisto nezúčastní. Jeho vydání do Spojených států je tedy v dohledné době spíše nepravděpodobné.

V souvislosti se zmíněným propuštěním Polansého na kauci se spekuluje o zákulisní intervenci francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. "Možná i jeho zásluhou švýcarský soud přihlédl k jeho propuštění režiséra," potvrdil pařížský zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Jan Šmíd, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme