Odbory a zaměstnavatelé odmítli návrh vlády k východiskům z krize

Vláda premiéra Jana Fischera musí přepracovat materiál k východiskům z hospodářské krize. Jeho současnou verzi odmítli na jednání tripartity zaměstnavatelé i odbory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Zaměstnavatelé ohodnotili materiál, který jim k posouzení předložila vláda, jako ve škole pětkou. "Materiál nebyl vizí, nebyl strukturovaný. Byly to jenom odpovědi na naše náměty, a to ještě spíš zaměřené samolibě na obhajování postů určitých úředníků v určitých rezortech," vysvětlil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Kritikou nešetřili ani odboráři. Chtějí, aby vláda přišla s návrhy, jak nastartovat ekonomiku a zvýšit její konkurenceschopnost. Jinak bude podle jejich předáka Milana Štěcha zle: "Pokud takový materiál nebude a necháme to jenom volnému působení trhu, tak to s námi nemusí dopadnou dobře, protože konkurence bude silná."

Podle ministra financí Eduarda Janoty vycházeli autoři materiálu z platné legislativy. "A to jak v oblasti daní, tak v oblasti jiných výdajů rozpočtu. Nyní jsme dostali mandát, že můžeme pustit uzdu i své tvořivosti a představám, jak bychom si to efektivně a reálně představovali řešit."

Nad přepracovaným materiálem, který přinese východiska z krize, by se měla tripartita sejít v lednu příštího roku. Nově by měl klást důraz například na reformu daňového systému, reformu mandatorních výdajů i vysokoškolského vzdělávání nebo konkurenceschopnost ekonomiky.

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme