Francouzský Renault slíbil zachránit ruský Avtovaz před bankrotem

Krachující ruské automobilce Avtovaz by se mělo dostat záchrany před bankrotem. Francouzský Renault slíbil, že ve firmě posílí svou účast a investuje do podniku 300 miliónů euro. Při návštěvě Francie se na tom s francouzskými politiky dohodl ruský premiér Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montážní linka Avtovaz v Grozném

Montážní linka Avtovaz v Grozném | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Renault by měl do skomírajícího výrobce známé Lady nalít jak peníze, tak posílit nepřímé investice do technologií. Ruská vláda podle premiéra Vladimira Putina vyčlení na pomoc Avtovazu padesát miliard rublů.

Ruští představitelé při návštěvě Paříže také slíbili, že podpoří snahu Renaultu získat kontrolu nad automobilkou a zvýšit akcionářský podíl ze současných 25 na nadpolovičních 51. Konečnou dohodu o přerozdělení vlastnických podílů by měly obě strany odsouhlasit v březnu příštího roku.

Avtovaz, který zaměstnává na sto tisíc lidí, se už několik let potýká s krizí, zejména kvůli špatné struktuře a chabé kvalitě vyráběných vozů.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme