Teroristé vykolejili ruský expres mezi Moskvou a Petrohradem

Při tragické havárii na expresní železniční trati mezi Moskvou a Petrohradem zahynuly zřejmě tři desítky cestujících. Téměř sto dalších lidí se zranilo, mnozí těžce. Za vykolejení rychlíku ve dvousetkilometrové rychlosti mohou teroristé. Potvrdila to ruská generální prokuratura i tajná služba FSB, policie totiž našla části nastražené výbušniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nálož teroristů vykolejila ruský expres

Nálož teroristů vykolejila ruský expres | Zdroj: ČTK

Podle šéfa ruských drah Vladimira Jakunina už existuje řada důkazů, které vedou policejní vyšetřovatele k přesvědčení, že nehodu rychlíku "Něvský Expres" způsobil výbuch nastražené nálože pod devátým vagonem z celkem třinácti vagonů expresu. Vykolejily čtyři poslední vozy, z nichž jeden je úplně zdemolovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce vyšetřovacího výboru při ruské prokuratuře Vladimir Markin o teroristickém útoku na expres z Moskvy do Petrohradu

"Jako hlavní vyšetřovací verze se sleduje verze odpálení nezjištěného zařízení neznámými osobami. Krátce řečeno - teroristický čin. Existují objektivní zjištění, na základě kterých mohou vyšetřovatelé brát v úvahu i možnost výbuchu," uvedl Jakunin v televizi Věsti. K činu se na internetu přihlásila neonacistická skupina Combat 18.

Podle zástupce vyšetřovacího výboru při ruské prokuratuře Vladimira Markina se na místě havárie u vesnice Uglovka našly zbytky výbušniny, a také kráter o průměru zhruba jednoho metru. Úřady proto začaly vyšetřovat incident jako teroristický útok.

"Vyšetřovatelé na místě našli kráter o průměru zhruba jednoho metru a hloubce sedmdesát centimetrů, nalezly se také zbytky výbušniny. Je zjevné, že máme co do činění s teroristickým útokem. A jako takový také úřady čin vyšetřují - podle paragrafu 'terorismus' a 'nezákonné držení zbraní a munice'," řekl zástupce ruské prokuratury Vladimir Markin.

Něvský expres, který přepravoval do Petrohradu 661 lidí, sjel z kolejí zhruba 350 kilometrů od hlavního města Moskvy v lese v obtížně přístupném terénu. Záchranáři na místě pátrali dlouhé hodiny po dalších možných obětech, několik lidí totiž zůstává nezvěstných. je ale možné, že místo neštěstí sami opustili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodajky Českého rozhlasu v Rusku Lenky Kabrhelové o železničnín neštěstí, při kterém zahynuly desítky lidí

Rychlý spoj často využívají turisté, ruská agentura Interfax informovala, že ve vlaku se zranili tři cizinci - Ital, Belgičan a Ázerbájdžánec. Češi mezi postiženými cestujícími v havarovaném expresu patrně nebyli. V Rusku se při nákupu železniční jízdenky vyžaduje předložení cestovního pasu, takže úřady mají k dispozici seznam cestujících.

Jde o nejvážnější neštěstí na ruské železnici za poslední roky, nálož měla sílu ekvivalentní sedmi kilogramům TNT. Varující je, že v roce 2007 vykolejila vlak na stejné trati nálož, která zranila téměř tři desítky lidí.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme