Krachující arabský emirát Dubaj možná zachrání soused Abú Zabí

Arabskému emirátu Dubaji, který se potácí na hraně ekonomického pádu, možná pomůže sousední Abú Zabí. Obě monarchie jsou součástí Spojených arabských emirátů a o možnosti záchrany Dubaje teď spekulují tamní sdělovací prostředky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj je městem v rozpuku

Dubaj je městem v rozpuku | Foto: Clemens

Dubaj už v končícím týdnu požádala své zahraniční věřitele o půlroční odklad splácení astronomického dluhu. Ten přesahuje osmdesát miliard dolarů a vznikl hlavně kvůli pompézním stavebním projektům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O realitní krizi v Dubaji mluvil v Radiofóru David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Nejlepší zpráva dne teď do Dubaje přišla z Abú Zabí. Sice anonymně, přesto ale několik tamních bankéřů naznačilo možnost životadárné finanční injekce dubajskému hospodářství. Nemělo by se prý jednat o plošné opatření, ale o cílené ozdravení smysluplných projektů.

Prakticky souběžně se rozjely spekulace, co za to bude Abú Zabí chtít. Zmiňuje se možnost, že by se Dubaj musela vzdát svého vlivu v prosperující letecké společnosti Emirates.

Někteří ekonomové varují před dopady dubajské krize na celosvětové hospodářství. Jiní upozorňují že i když ropný ministát přežije, jeho reputace se nevzpamatuje už nikdy.

"Je to lokální realitní krize. Ceny nemovitostí se v průměru za poslední rok snížily zhruba o 50 procent. Zároveň se nedaří prodávat realitní projekty, které byly navrženy a jsou poměrně odvážné a někdy až megalomanské. Proto se nedostává financí jedné z klíčových realitních společností, která je vlastněna státem," vysvětluje David Marek, hlavní ekonomem společnosti Patria Finance.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme