Hory jsou bez sněhu, odsouvá se začátek lyžařské sezóny

Ochlazení pod bod mrazu a v lepším případě i napadaný přírodní sníh - to zatím chybí vlekařům na Českých horách k zahájení letošní zimní sezóny. Někteří už mluví o problémech, které jim pozdější nástup zimy může způsobit. V některých areálech se touto dobou před rokem už lyžovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Ski klubu Šumava František Puffr při generálce vleku na sjezdovkách u Českých Žlebů

Předseda Ski klubu Šumava František Puffr při generálce vleku na sjezdovkách u Českých Žlebů | Foto: Václav Malina

František Prouza ze střediska v Deštném v Orlických horách ale zatím důvod k panice rozhodně nevidí: "Je to příjemné, když se vleky rozjedou už v listopadu. Ale pro nás je klíčové, když pojedeme alespoň kolem desátého prosince, pak by nás to nemělo nijak závažně zasáhnout."

Podle Zdeňka Spilky z areálu na Horních Mísečkách v Krkonoších naopak současné počasí vlekařům zkomplikovalo provozování jejich živností.

"Z hlediska ekonomiky budou chybět tržby. Tím, že už máme zaměstnance v pracovním procesu, připravené na zimu, se to stává ještě složitějším. Je to poměrně velký problém."

Už brzy pro vás bude aktuální naše webová stránka Sněhové zpravodajství!

Lyžařskou sezónu kupodivu zahájili na nejníže položené sjezdovce ve střední Evropě, přestože v horských střediscích vleky stojí. Lyžaře v jihomoravských Němčičkách ale nedostatek sněhu nezastaví. Správce sjezdovky Jaroslav Stárek řekl, že jezdit se prostě začne, i když zatím na umělé hmotě.

"Sjezdovku máme 250 metrů dlouhou, sklon má v průměru 24 stupňů. Je zajímavá tím, že vede mezi vinohrady a meruňkami, což je opravdu zvláštnost v celé republice."

Čeští meteorologové aktuálně varují před silným jihovýchodním větrem, který by měl nabývat na síle hlavně na horách v noci z neděle na pondělí. Vítr se neutiší ani v pondělních ranních hodinách, pozvolna oslabovat bude až do úterý.

O tom, co počasí v příštích dnech chystá, se víc dozvíte z podrobné předpovědi, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Martin Pařízek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme