Kamerové systémy mnohdy porušují osobní práva

Sledovacími kamerovými systémy se má na dnešním zasedání vlády zabývat vláda premiéra Jana Fischera. Nová právní úprava, kterou by měl ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb předložit v červnu příštího roku, by měla definovat jak, kdy a za jakých podmínek je možné pořizovat záznam ve veřejných prostorech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová kamera

průmyslová kamera | Foto: Comintech

Reportéři Českého rozhlasu už počátkem listopadu přinesli zprávu, že kamery využívá 28 procent základních a středních škol. Některé přitom porušují osobní práva dětí, protože své systémy nenahlásily Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec ve vysílání Rádia Česko o kamerových systémech

Citlivé záběry je vidět ve sledovacích kamerách v nemocnicích. Jejich počet se rapidně zvýšil, nejvíc za poslední rok. Ještě v roce 2004 bylo jen pár institucí, které kamerový systém měly, teď jsou jich stovky. Jsou totiž mnohem levnější než dřív. A i v nemocnicích kamera mnohdy může zasahovat do pacientova práva na soukromí.

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec vysvětlil ve vysílání Rádia Česko návrh nové normy, která určí, kdo může kamerové systémy používat a za jakých podmínek. Pokud je totiž záznam z kamery uchovávaný, musí být každý, kdo vstupuje do sledovaného prostoru, informován o této skutečnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kamerových systémech v nemocnicích natáčely reportérky Českého rozhlasu Klára Bílá a Petra Benešová

Za nejdůležitější Igor Němec označil právě vymezení dostatečné informační povinnosti o tom, že jde o monitorovaný prostor. Také určení, jakým způsobem a kde instalovat kamery, podle Němce se jedná hlavně o venkovní veřejné prostory. A ještě, na jak dlouho se budou moci uchovávat záznamy ze sledovacích kamer.

Klára Bílá, Petra Benešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme