Začátek procesu s Demjanjukem provázejí zmatky

Chaotické scény doprovázely dnešní začátek soudního líčení s Johnem Demjanjukem. Údajný dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor se v Mnichově zodpovídá z podílu na zavraždění 27 900 Židů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud s Johnem Demjanjukem

soud s Johnem Demjanjukem | Zdroj: ČTK

Obhájci rodilého Ukrajince se na úvod procesu snažili Demjanjuka vylíčit coby oběť a nikoli coby pachatele.

Na začátek procesu s Johnem Demjanjukem nebudou bavorská justice a zemská policie vzpomínat v dobrém. Zcela katastrofálně totiž podcenily přípravu na ostře sledovaný soud, což vedlo k nedůstojným strkanicím a mnohahodinovému čekání žurnalistů i veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž zpravodaje ČRo Jiřího Hoška ze začátku procesu s Demjanjukem

Za dvě stovky rozzuřených novinářů shrnula dojmy Andrea Beerová ze Südwestrundfunku: "Chaos je to správné slovo pro to, co se tady odehrávalo. Třeba já jsem přišla v 5:30 a to jsem zdaleka nebyla první. Byli tam i holandští příbuzní jedné z obětí ze Sobiboru. Bylo nedůstojné, že museli mrznout venku spolu s novináři. Původně měli do budovy soudu začít pouštět v 7:15, ale nakonec se to protáhlo až do devíti hodin. Lidé byli nervózní a neměli žádné informace."

Nehybný obžalovaný

S více než hodinovým zpožděním, se pak v soudní síni objevil na speciálním kolečkovém křesle John Demjanjuk. "Bylo to mnohem méně emotivní, než jsem předpokládal. Alespoň tedy pro mne. Vždyť tam nebyla žádná konfrontace," vrtí hlavou jeden ze spolužalobců Rudie Cortissos.

"Demjanjuk zavřel oči, tvář mu zčásti zakrývala čepice a vůbec se nehýbal. Bylo to, jako by do soudní síni přivezli sochu. V jistém slova smyslu to pro mě bylo zklamání," uvádí Holanďan, který rozdával rozhovory v několika světových jazycích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Hošek hovoří o okolnostech procesu v Radiofóru

"Velká mediální pozornost je strašně důležitá, protože se svět konečně dozví příběh Sobiboru. Když byla řeč o holocaustu, existovalo dosud jen jediné slovo: "Osvětim." Pro nás Holanďany je zvlášť významné, že existence tohoto tábora konečně vystoupí z temnoty," řekla Rozette Katsová z holandské Nadace Sobibor, která německé straně poskytla řadu cenných dokumentů. Ty obžalobu Johna Demjanjuka vlastně umožnily."

Obhájce viní soud z podjatosti

Přikrytý modrou dekou s šedivou baseballovou čepicí na hlavě během dopolední části líčení vůbec nepromluvil a většinu z lékaři povolených devadesáti minut měl zavřené oči.

Demjanjukův obhájce Ulrich Bush podle očekávání obvinil soud i mnichovské státní zastupitelství z podjatosti. V sále to jen zahučelo, když právní zástupce obžalovaného postavil bývalého sovětského válečného zajatce a údajně nedobrovolného dozorce ze Sobiboru na stejnou úroveň, coby příslušníky židovské policie nebo vězně koncentračních táborů, kteří museli pro nacisty pracovat.

Mluvčí soudu Barbara Stockingerová Českému rozhlasu řekla, že Buschovu argumentaci považuje za poněkud překvapivou: "Důvody, které obhajoba uvedla, se moc netýkají dnešního soudu a jeho složení. Právní zástupce se odvolával na předchozí zprošťující verdikty v podobných kauzách. Spolužalobci tuto argumentaci odmítají a považují stížnost za nepřípustnou. Tenhle průběh se dal očekávat a musíme vyčkat, jak rozhodne soud."

Mnoho článků z historie 2. světové války naleznete na našem speciálním webu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme