Vláda nesmí privatizovat ruzyňské letiště

Ruzyňské letiště se privatizovat nebude. Sněmovna přehlasovala senátory a podpořila návrh ČSSD, který ruší pravomoc vlády letiště prodat. Hlavním cílem sociálně demokratického návrhu je, aby veškerý majetek letiště se všemi nemovitostmi zůstal ve vlastnictví státu. To podpořili i komunisté, lidovci a také dva poslanci ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště. Ilustrační foto

Letiště. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Poslanecká sněmovna znovu posuzovala zákonný zákaz takového prodeje poté, co ho v listopadu odmítl Senát.

Ještě před hlasováním řekl premiér Jan Fischer, že za současné situace není důvod privatizovat ruzyňské letiště: "Za okolností, které v současné době jsou, vláda - a já myslím, že nejen tato - z mnoha dobrých důvodů není důvod ruzyňské letiště nyní privatizovat."

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a poslanec za ODS Michal Doktor spolu v Radiofóru nesouhlasili

Prodej pražského letiště schválila bývalá vláda Mirka Topolánka počátkem loňského června. Letos v únoru předložili sociální demokraté návrh zákona, který prodej letiště zakazuje. Schválen byl v září proti vůli úředníků ministerstva financí, kteří privatizaci připravují. V listopadu ale návrh ČSSD odmítl Senát.

ČSSD a ODS se neshodnou

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v Radiofóru řekl, že zákon byl reakcí na poměrně spěšné úsilí minulé Topolánkovy vlády prodat letiště jako celek, aniž by si tam stát ponechal byť minoritní podíl. "Myslíme si, že letiště je natolik důležitý státní majetek, že parlament má právo konstatovat, že jakékoli jeho vynětí z působnosti státu, se musí stát na základě změny zákona."

"Myslím, že zákon neprospěje ničemu, ani sociálním demokratům. Troufám si odhadovat, že zhruba za tři, čtyři roky s ním budou mít velké trápení. Myslím, že řádný hospodář nepřijímá věci, které se v budoucnu mohou stát překážkou v jeho rozhodování," oponoval poslanec za ČSSD Michal Doktor. Pražské letiště je podle jeho názoru tímto zákonem v očích potenciálních investorů znevýhodněno.

"Napříště ve světle tohoto zákona je to jedině stát, kdo bude muset na rozvoj letiště dávat peníze daňových poplatníků," míní Doktor.

"Letiště je ziskový státní podnik, který na rozvoj nepotřeboval dotace a byl schopen financování z vlastních zdrojů," připomněl Sobotka a zdůraznil, že většina států si ponechává kontrolu nad strategickými letišti. Podle Doktora je ale přijatý zákon brzdou a snižováním ceny letiště i možného partnerství.

Byl zákon nutný?

Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus v pořadu Stalo se dnes vyjádřil názor, že přijímat zákon na ochranu státního vlastnictví našeho největšího civilního vzdušného přístavu nebylo nutné. "Aktuální názor vlády je, že se prodávat nebude, takže zákon je opravdu zbytečný."

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus zhodnotil rozhodnutí sněmovny ve Stalo se dnes

Proti sobě stojí dva politické tábory. ČSSD, která, jak jsme zmínili, připravila zákon proti privatizaci a ODS, která argumentuje, řečeno slovy jejího poslance Zdenka Lhoty, že "právě privátní investor by si ohlídal, aby tam nedocházelo k podobným zvěrstvům jako v ČSA, kde podnik málem zkrachoval, ale manažeři odcházejí se zlatými padáky."

Moravanský připomněl, že existují argumenty pro i proti i to, že stát je špatný hospodář a argumentem pro prodej by měl být i rozvoj letiště.

Na druhou stranu, v Evropě není výjimečné, že si stát pojistil své vlastnictví hlavního letiště, viz například Francie, Španělsko, Švédsko či Portugalsko. "U zastánců neprivatizace slýcháme argumenty o bezpečnosti nebo rodinné stříbře - je to politické rozhodnutí. Například letiště ve Frankfurtu patří městu a zemské vládě a zbytek je obchodován na burze," poznamenal Moravanský.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme